Anyának lenni

Anyának lenni…nagyon sok mindent jelent: elköteleződést, felelősségvállalást, megfelelési kényszert, sok feladatot lemondást és nagyon sok örömöt. Rajtunk múlik, mindezekre milyen nézőpontból tekintünk, és a nehézségeket látjuk inkább vagy az anyaság ajándékát a gyermeket látjuk életünk legnagyobb kincsének.

Az anyaság nem mindig könnyű

Ma az anyaság mindamellett hogy a modern kor vívmányai megkönnyítik a háztartással kapcsolatos feladatokat, nagy terhet helyez a nő vállára. Az anyával szemben támasztott elvárások igen magasak. Meg kell felelnie a párkapcsolatában a munkahelyén, elvárás hogy csinos és fitt maradjon és a gyermeke illetve gyermekei körül is minden mindig rendben legyen. Mindezt gyakran segítség nélkül, hiszen a nagymamák még dolgoznak, vagy messze laknak vagy az egészségi állapotuk nem engedi, meg hogy segítségére legyenek az anyukának. Szerencsések, azok, akik kérhetnek és kapnak is segítséget.

Az anya megtanulja háttérbe szorítani a saját vágyait és a gyermek, a család kerül az első helyre. A társadalmi elvárásoknak való megfelelési kényszer megnövekedett, a támogatás, amit az anya kaphat szinte megszűnt. A régi időkben a falvakban élő közösség tagjai ételt vittek és segítettek a háztartási feladatokban. Ma már az sem ritka hogy nem is egy városban élnek a családtagok vagy akár másik országban.

Anyaság és pihenés

A gyermekágy hat-hetes időszaka az anya és a baba összeszokását szolgálja. Ma már nem jellemző hogy ezt az időszakot valóban pihenéssel töltik a nők. Az elvárás óriási. A nő legyen ápolt a nap minden percében, járjon el edzeni és a haja is legyen tökéletes emellett persze a lakás is legyen rendben és a vacsora is ott gőzölögjön időben az asztalon.

A párkapcsolatokban komoly feszültségeket okozhat, ha a férfi nem tudja támogatni a párját vagy akár még másfelé is kacsintgat. A nő anyagi és emberi kiszolgáltatottsága fokozhatja a helyzet nehézségét. Az anyává válás lényegesen összetettebb folyamat, mint amit a média mutat. A mindig mosolygó pufók képű baba és a frissen vasalt hajú édesanya csupán illúzió. A hétköznapok ennél sokkal fárasztóbbak és minden nap elénk tárhat valami megoldandót, amire addig nem is gondoltunk.

A férfi terhei a családban

A férfire is nagyobb teher hárul. Az anyagi felelősség nagyobb része is ránehezik és  a környezete elvárja, hogy apaként és férjként is példásan funkcionáljon.
Ahhoz hogy a család minden tagja jól érezze magát a bőrében és ezt úgy tegye, hogy közben másokra is tekintettel van, igényel némi önismeretet és persze empátiát. Érdemes odafigyelni a családi mintákra, talán nem mindet kell egy az egyben átvenni. Elég azokat, amelyek számunkra is működőképesek és persze némi tudatosság sem árt. A gyermek körüli teendők közös megoldása összekovácsolják a pár tagjait és ez jelentős erőforrást képez a jövőre nézve.

Anyaként is koncentráljunk az erősségeinkre

Arra koncentráljunk nekünk mi a jó és mi működik és ne a külvilág elvárásai mentén próbáljunk élni. Anyának lenni, apának lenni nem mindig könnyű, de éppen ez benne a szép, hogy mégis megtaláljuk benne a végtelen sok örömöt.

Anyává válni nem feltétlenül történik meg automatikusan. Van, akinek kell hozzá egy kis idő. Olyan eltemetett érzelmek bukkanhatnak fel, amelyeknek gyökerei a múltba nyúlnak és csak a megfelelő alkalomra vártak, hogy a felszínre törhessenek. Jelentősek a testi-lelki átalakulások, sok minden újra íródik a történetünkben. Ha az anya személyiségére a szülés előtt stabilitás volt a jellemző, akkor minden bizonnyal továbbra is az marad, de ha törékeny volt az önbizalma, akkor a terhelés hatására még inkább megroppanhat. Nem szabad szégyellni, ha segítségre van szükségünk ebben a helyzetben és valamiféle alaptalan büszkeségből akár vissza is utasítani. A megfelelési kényszer eléggé megnehezíti az édesanya dolgát. A külső elvárást és a belső igényt összehangolva kialakulhat az egyensúly.

Anyaként megalapozzuk gyermekünk érzelmi biztonságát, kiegyensúlyozottságát

Az anyaság tétje nem kicsi. Ha mi magunk kiegyensúlyozottak vagyunk és kompetensnek, hitelesnek érezzük magunkat anyaként, akkor a gyermek is nagyobb eséllyel lesz kiegyensúlyozott. Anyának lenni azt is jelenti, hogy lerakjuk az alapjait annak hogyan fog majd működni gyermekünk felnőtt korában az intimitást igénylő kapcsolataiban.
Ha mi hibázunk, akkor ez hatással lesz a gyerek párkapcsolataira felnőttként. Ehhez még hozzáadódnak az életünk során elszenvedett traumák. A minket ért érzelmi sérülések hatással vannak, rá milyen anyává tudunk válni, ami nem jelenti azt, hogy ez megváltozhatatlan állapot. A sérüléseinken lehet, sőt kell is dolgozni, feldolgozni őket. Minden, ami ér bennünket feladat is egyben, amiből tanulhatunk, és ami által erősebbé válhatunk. Anyának lenni csodás és nehéz feladat egyszerre.