Örök kérdés: szoptatás vagy tápszer?

Szoptatás és Anyatejes táplálás világhete

Idén is megrendezésre került a „Szoptatás és Anyatejes táplálás világhete” és nem máshol, mint országunk legszebb házában. Sok köszöntő után előadások következtek. Mindenki arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a szoptatás, mint a kisgyermekek számára legfontosabb táplálék. Sajnos mondhatni majdnem, hogy csak frázisok hangzottak el, olyan meggyőző előadás, ami cselekvésre buzdítaná a társadalmat, megváltoztatná a gondolkodást nem. Ezt én nagyon hiányoltam. Az ilyen típusú rendezvények üzeneteit jól el lehetne juttatni azok számára, akiknek fontos információ. Gondolok itt a segítőkre, akik ott vannak a kismamákkal még szülés előtt és szülés után, a nagyszülőkre, az apákra és még sorolhatnám egészen az olyan segítőkig, akiknek fontos a véleménye.

Családközpontú koraszülött ellátás

Mégis volt egy előadás, ami megfogott, pedig a témáról minden hírműsorban hallok. Ez pedig nem volt más, mint Dr. Nádor Csaba neonatológus előadása, aki a Melletted a Helyem Egyesület elnőke is.
Ő a családközpontú koraszülött ellátás 8 alapelvéről beszélt. Olyan csapatot mutatott be, akiknek a tevékenysége példaértékű. Ők azok, akik nagyon nehéz helyzetben lévő családoknak segítenek. Hiszen akiknek a kisbabája koraszülött, tudjuk mennyire nehéz helyzetben vannak.

Mégis most inkább arról írnék, hogy értem, fontos, sőt mondhatni ez az egyik legősibb táplálás és nagyon-nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz az anyatej. Vannak nagyon jó segítők, akik segítik az anyákat, hogy így tudják táplálni gyermeküket. Vannak kevésbé lelkiismeretesek is. És vannak, akik „divatból” utasítják el a szoptatást. Ezek a sorok nem róluk szólnak, de remélem megérinti őket is és átgondolják vagy legalább keresnek segítséget az átértékeléshez. És vannak, akik nem tudnak szoptatni.

Engedjük el az elvárásokat!

DE róluk nem volt szó, akik nem tudják szoptatni gyermeküket. Velük mi a helyzet? Ők rosszak? Róluk miért nem esik szó? Ez is egy társadalmi elvárás a jó anya tükréhez? Megint csak az elvárás! Értem, hogy nem erre szerettek volna fókuszálni, de ültek a sorokban olyanok, akik nem tudták így táplálni a gyermeküket – pedig szerették volna. Mint feljebb írtam nem volt olyan átütő üzenete a konferenciának, hogy felülírja a kavargó érzéseket, és az a gondolat jöjjön csak elő erősen, ami fontos üzenet lehetett volna, hogy mindenki szoptasson!  Hiszen az alcíme a konferenciának a képessé tevés volt. Na erről egy szó sem esett. Csak az elvárás! De hogy hol, hogyan és kik segíthetnek az nem.

Fogadjuk el ha nem megy!

Hol van az, hogy nem megy. Egyszerűen nem tudja szoptatni kisbabáját, bármennyire is szeretné! Akik ezzel foglalkoznak, ők tudják, hogy van ilyen. Őket is kellene támogatni, hogy ne legyen bűntudatuk!

Mindenki beszélt a kötődésről és annak kialakulásáról. Értem én! DE ugye a kötődés nemcsak egy tevékenységen alapszik. Attól még egy anyag teljes értékű és jó anya, hogy nem tud szoptatni! Sőt még a kötődést is ki tudja alakítani a kisbabájával és harmóniában tudja felnevelni! A cumisüvegből való táplálás után őket is lehet büfiztetni, magukhoz ölelni, szeretni. Nem beszélve arról, hogy most nagy „apa forradalom” van. Így a cumisüvegből való táplálásnál ők is segíthetnek. Ők is foghatják gyönyörű, szuszogó kisbabájukat, átengedhetik magukat az érzésnek, hogy velük vannak. Hiszen itt is a felétel nélküliségről beszélünk. Ilyenkor „megáll az idő”. Átlépünk az időtlenségbe és együtt vagyunk gyermekünkkel. Ezt az apák is élvezik, értékelik és egy új kapcsolat alakul ki gyermekükkel.

Ha nem szoptatsz is jó anya vagy!

Kedves Anyukák, akik nem tudtok szoptatni! Ne legyen bűntudatotok! Jó anyát tudtok lenni akkor is, ha cumisüvegből tápláljátok csecsemőiteket. Nem a társadalmi elvárásnak, nyomásnak kell megfelelni. Van olyan, hogy nem megy. A szakképzett segítők is tudják. Ők is tudnak segíteni nektek abban, hogy rendezni tudjátok ezt magatokban. De nektek kell rendezni ezeket az elvárásokat. A megértő és együttműködő család nagyon sokat tud segíteni. Sokszor találkoztam ilyen kérdésekkel, de higgyétek el minden rendben lesz.

Mária Rádióban rendszeres műsoridővel rendelkezem és kolléganőmmel erről beszélgettünk. Igaz én ott is vállaltam az „ördög ügyvédje” szerepét és kiálltam azok mellett a kismamák mellett, akik nem tudnak szoptatni.

Nem vagyok védőnő, nem tudom a szoptatást segíteni, de az elakadásokban tudok.

Megérteni, hogy ha megy akkor érdemes szoptatni, van benne öröm, elégedettség és megérteni, hogy ha nem megy ne legyen bűntudatotok. Ha megtettetek minden, és nem megy akkor azt is el kell tudni fogadni.