coaching

JEGYESOKTATÁS

Mennyi-mennyi áldozatot meghozunk a jó házasság, a boldog együttélés reményében miért ne vennénk eészt jegyesoktatáson is a sikerért. Egy vagyont költünk esküvőre (aminek a megszervezése 2010-ben például 1,5 millió forintnál kezdődött), építkezünk, hitelekbe verjük és elkötelezzük magunkat, mégpedig hosszú távra. Ha ennyi pénzt, fáradtságot, kockázatot és reményt fektetünk be, akkor készítsük fel rá a legfontosabbat is, magunkat és a párunkat, mert nem az esküvőn és nem a házon múlik, hogy jól sikerül-e a házasságunk, hanem azon, hogy mit kezdünk vele, mi hogyan viselkedünk benne. Hát készüljünk fel rá alaposan! Jegyesoktatás keretében sok jó tanácsot kaphatunk.

Felkészültetek a házasságra?

Már megvan a hófehér ruha, az öltöny, a körömcipő, a vendéglista, a kozmetikus, a fodrász. Hosszas viták után sikerült megegyezni a huszadik felmerült lakodalmi helyszínben, a pompázatos és bonyolult ételek végtelen sorában, a toronyházakat is meghazudtoló tortában. Szerencsésen feltankoltatok több hordónyi bort és pálinkát és már most aggódtok, hogy mi történik, ha nem lesz elég. Megszületett a döntés, hogy hol fog ülni a kiállhatatlan nagybácsi, hogy ne vesszen össze a fél vendégsereggel. Már félájultak vagytok a fáradtságtól és még az elintéznivalók felénél se tartotok. Belegondolni se mertek, hogy mi lesz a végösszeg.

Biztos vagyok benne, hogy csodálatos esküvő lesz, és megéri a fáradtságot. De nem felejtettetek el valamit? A jegyesoktatás lehet hogy kimaradt. Ez a döntés meghatározza egész további életetek minden egyes napját, és nem mindegyik lesz könnyű. Lehet, hogy majd ez lesz az a boldog házasság, ami a menedéket, a megértést, a szilárd hátteret, a vágyaitok megvalósításában nyújtott segítséget és támaszt nyújtja nektek, és olyan lesz, ami büszkeséggel, boldogsággal és önbizalommal tölt el benneteket, ha rá gondoltok.

De lehet belőle a veszekedések, a meg nem értés, az egymás bántásának és elbizonytalanításának kiapadhatatlan forrása, ami napi szinten elveszi a pozitív energiáitokat, akadályoz benneteket az önmegvalósításban és korlátoz a vágyaitok kiteljesítésében.

Jegyesoktatás és párterápia
Párterápia házasság előtt

Tökéletes pár = tökéletes házasság?

Sokan gondolják, hogy a jó házasság reményében csak egy dolgot kell tenniük: megtalálniuk a tökéletes párt. Mielőtt férjhez mentem, nagyjából én is így gondoltam. Pedig így leírva ez elég meseszerűen hangzik. És mégis, a legtöbben hiszünk benne. Ha pedig csalódunk, csak annyi telik tőlünk, hogy azt gondoljuk, talán valaki mást kellett volna választanunk. Lehet hogy elég lett volna a jegyesoktatáson részt venni.

“Jézusom! Miért nem mondta soha senki, hogy ilyen a házasság?”

Sokan kérdezik ezt a fehér ruha megkopott emlékei után néhány évvel. Pedig a házasság, az együttélés, az elköteleződés jó dolog. Ha jól csinálják.

Ha az ember hajlandó lemondani a “herceg (vagy a hercegnő) a fehér lovon” elméletről, akkor maga is tehet azért, hogy önmagát és a másikat is boldogabbá, elégedettebbé tegye. Hogy ügyesebben kezelje a konfliktusait, megakadályozza azok elfajulását. Hogy elérje, hogy a másik folyamatosan vonzónak találja, és igyekezzen az ő kedvében járni. Hogy a támasza legyen egy jó és boldog házasságban.

Ezek nem olyan ördöngös módszerek. Meg lehet őket tanulni, természetes készséggé lehet őket fejleszteni.

Hogyan lehet felkészülni a boldog házaséletre?

Amit én ajánlok, az egy modern, gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztott felkészítés házasságra, amely nem idealizált, hanem valós alapokon nyugszik a jegyesoktatás.

Az oktatás során tisztázzuk a házassággal kapcsolatos romantikus hiedelmeket, konfliktuskezelő módszereket sajátítunk el, és közös nevezőre hozzuk a házasságban felmerülő legfontosabb vitás kérdéseket.

Többek között az alábbi témákat nézzük át együtt:

  • A párkapcsolat sikeres működésével kapcsolatos romantikus hiedelmek tisztázása, eloszlatása, visszahozása a valóságba.
  • A vonzalmi szint folyamatos fenntartása.
  • A felek egymás iránti igényeinek feltérképezése, a családi munkamegosztás kialakítása, a legfontosabb kérdések közös nevezőre hozása (gyerek, pénz, vallás, házimunka, szabadidő stb.).
  • Származási családunk mintái, értékei. Új család születése.
  • Kapcsolatok anyóssal, apóssal.
  • Konfliktuskezelő, problémamegoldó módszerek és helyes viselkedésformák elsajátítása.
  • A fásultság megelőzése – hogy sose hűljön ki az a leves.
  • Elvárások leszállítása a valóság talajára.
Felkészülés a házasságra

Kérdésed van, bejelentkeznél? Keress bátran!

Kulcsár Krisztina, coach