A gyermeknevelésről

A gyermeknevelés a gyermek fogadása és várása, a reproduktív időszak (gyermekvárásra felkészülés, a fogamzás, a várandósság, a szülés és a szülést követő néhány hét), a család, a pár és a nő életében új helyzeteket, állapotokat teremt, akárhányadik gyermek is születik. Ennek a testben végbemenő változások mellett különös figyelmet kell szentelni a lelki folyamatokra és ezek egymásra hatására.

Gyermeknevelés trendek

Mindenkire számára működő recept sajnos nincs, de alapvető elvek betartásával megkönnyíthetjük ezt az örömökkel és nem mindig könnyű feladatokkal teli időszakot.  A gyermeknevelésben, mint minden másban is folyamatosak a változások. Az ötven éve érvényes nézőpontok nagy része mára már idejét múlt leginkább a társadalmi változások miatt. A kemény szigorú nevelést felváltotta a gyermeket individuumként kezelő, elfogadó hozzáállás. Alapvető a gyermeknevelésben a szeretetteljes biztonságot nyújtó légkör és az odafigyelés, odafordulás.

Adjuk oda az időnket

Az odafigyelés a legalapvetőbb meghatározója a szülő gyermek kapcsolatnak. A sok drága játék helyett a gyermek inkább az időnket és a figyelmünket igényli. Ez részben a gyermek fizikai igényeinek kielégítését jelenti, emellett fontos a társas kapcsolati igényeinek figyelembe vétele is. Nyilván fontos az evés, alvás, levegőzés, de az aktív jelenlét, játék és beszélgetés is elengedhetetlen a gyermek harmonikus személyiségfejlődéséhez.

Keressünk örömteli közös tevékenységeket

Ezt kinek-kinek magának kell kitapasztalnia mi az a közös, a szülő és a gyermek számára is örömet adó tevékenység, ami öröm és nem kötelesség a szülő számára. Ezt a gyermek igényei alakítják elsősorban és a szülő pedig a tapasztalatok alapján eldöntheti, hogy a meseolvasás, mondókázás, kreatív tevékenységek vagy a játszótéren eltöltött idő legyen hangsúlyosabb. A gyermek kicsi, de a kifinomult érzékeivel tudni fogja, hogy csupán kutya kötelességből vagy valódi örömből foglalkozunk vele. Keressük meg azokat a közös pontokat akár más kisgyermekes szülőkkel együttműködve, amelyek színesebbé teszik a közösen eltöltött időt.

Mutassuk ki a szeretetünket

Fontos hogy mutassuk ki a szeretetünket a gyermek felé fizikai szinten öleléssel, simogatással és verbálisan is. Dicsérjük, erősítsük önbizalmát bármilyen is az eredmény és főleg ne hasonlítgassuk a teljesítményét más gyermekekével. A szeretet érzése a szeretetteljes kapcsolat a gyermekkel meghatározza és átitatja a család mindennapjait. Ha szülő és a gyermek közötti szeretetkapcsolat erős, akkor a mindennapi tevékenységek nem csupán rutinból zajlanak, hanem rugalmasan folyamatosan alkalmazkodva a gyermek mindenkori igényeihez. A gyermeknevelés nem csupán egy papírforma és táblázatok alapján végrehajtott mechanikus tevékenység, hanem egy érzelmekkel teli, a gyermek minden rezdülését követő biztonságot és állandóságot nyújtó jelenlét a szülő részéről.
A gyermek magabiztossá válhat ebben a támogató légkörben és a szülő gyermek kapcsolatára egyfajta könnyedség a jellemző.

Legyünk rugalmasak

A gyermeknevelésben semmi sem határozható meg percnyi pontossággal előre. Mindig lehetnek váratlan helyzetek és a gyermekek fejlődési üteme is különbözhet. Az átlagok támpontot nyújtanak abban, hogy észrevehessük, ha van olyan terület ahol több odafigyelést esetleg speciális fejlesztést igényel a gyermekünk, de ő nem egy statisztikai adat, hogy mindent pont akkor és pont úgy csináljon, mint a többiek. Bármilyen ütemben is fejlődik a gyermek az elfogadó szeretetteljes és biztonságos légkör minden gyermek számára fontos és önmagában is teret ad a fejlődésnek.

Semmit se vigyünk túlzásba

Ha odafigyelő és szerető szülők vagyunk, akkor már elég jó szülőknek tarthatjuk magunkat. Mint mindenben itt is óvakodni kell a túlzásoktól. A mindent feláldozó, a gyermek minden rezdülését leső szülőnek nagy esélye van rá, hogy egy akaratos mindenért hisztiző kis pukkancsot neveljen. Jelöljük ki a határokat! A szeretet nem azonos a mindent a szabad a gyermeknek nézőponttal. A gyermeknek szüksége van a határokra, a szabályokra. Akkor érzi magát biztonságban, ha szülei érett felnőttként kijelölik és betartatják vele ezeket.

Legyünk következetetesek

Ez nem drákói szigor jelent, hanem következetes szabályokat, amelyeket szeretetteljes légkörben nem is nehéz betartani. A következetességet érdemes itt jobban kiemelni, mert ha vannak szabályok, amelyeket néha be kell tartani máskor pedig nem akkor azok nem szabályok és a gyermek következetesen át is fogja hágni őket. Ha büntetünk mert a gyermeknevelésből nem hiányozhat ez teljesen akkor mindig mondjuk el a gyermeknek mit és hogyan kellett volna csinálnia hogy elkerülhesse ezt.  Ügyeljünk arra is hogy a hiba amit elkövetett ne kapjon a kelleténél nagyobb hangsúlyt és a büntetés is álljon arányban vele. Ha szükséges akár a szülő is dolgozhat az önismeretén ezzel megkönnyítve a saját és a gyermek dolgát is.

Dícsérjük a gyermeket

A dicséretekkel, pozitív megerősítésekkel pedig ne takarékoskodjunk. A gyermek úgy tud bízni önmagában és abban, hogy helye van a világban, ha hozzásegítjük a sikerélményekhez és biztosítjuk róla, hogy kitartással bármit elérhet, amit csak akar. A legjobban azzal segíthetjük a fejlődését, ha semmit nem csinálunk meg helyette, amire már képes, és amire már képes, abban megerősítjük ezzel növelve a lelkesedését és önbizalmát.

A szülői példa hatalma

Ne feledkezzünk meg a szülői példamutatásról. A szülő a felnőtt, övé a felelősség, az ő példája mindennél erősebb a gyermek számára. Amit tesz az ezerszeresen fontosabb, mint amit mond, és ha ez a kettő nem fedi egymást, akkor szülőként biztosak lehetünk benne, hogy a példánk lesz a motiváló a gyermek számára és nem az amit szajkózunk. Például ha szülőként tiltjuk a dohányzást és mi magunk dohányzunk, akkor nem mondhatjuk magunkat hitelesnek és kisebb az esélye annak, hogy a gyermek majd a nemdohányzók táborát fogja, erősíteni mintha mi sem élnénk vele.

A legfontosabb mind ezekkel együtt, hogy szerető, odafigyelő légkörben nevelve gyermekünket biztosítjuk számára hogy érett felelősségteljes, értékes felnőtté válhasson. Szülőnek, anyának lenni nem mindig könnyű mégis csodálatos feladat.