Van élet a válás után?

Egy házasság szétesése minden érintett számára nagy változásokat hoz. A válás egy mélypont, amely érzelmileg nagyon megterhelő és ú tervek kovácsolását igényli a jövőre nézve. A felek a válás során ismerik meg igazán egymást a nagyvonalúság és a kicsinyesség is felerősödik és a résztvevők komoly önismereti munkával néznek szembe.
Az évekkel ezezlőtt tett eskü, amelyben örök hűséget fogadtunk egymásnak, felbomlott. Új élet, új szerepek, új feladatok, megváltozott érzelmek, új barátságok, új izgalmak, új örömök. Ez az óriási változás remek alkalmat kínál az eddigi életünk átértékelésére. A válást ne tekintsük kudarcnak, inkább egy új esélyt lássunk benne valami jobbra, valami tartalmasabbra egy fontos tapasztalattal, amelyet hasznosíthatunk.

Adjunk időt magunknak

Ahhoz, hogy ismét megengedjük magunknak a boldogságot előbb el kell gyászolni a múltat és el kell engedni a bennünket ért sérelmeket. Természetes, ha eleinte tanácstalanok vagyunk. A legtöbb embernek a válás után legalább két év kell mire a válás utáni új élethelyzethez adaptálódik.
Nyerjük vissza az önbizalmunkat és az önbecsülésünket. Hagyjuk abba az önmagunk kisebbé tételét. szabaduljunk meg minden olyan negatív gondolattól, kishitűségtől, ami akadályozza az előrelépést. Engedjük a felszínre törni a bennünk mélyen ott rejlő erőt. Ahhoz, hogy mások higgyenek bennünk először ezt saját magunknak kell, hogy megadjuk.
Minden, ami történik valamilyen nézőpontból előny egy másikból pedig hátrány. Minden szituáció vagy élethelyzet olyan amilyennek mi magunk látjuk. Rajtunk múlik hogyan reagálunk rá, a poharunk félig üres vagy félig tele van. Dolgozzunk rajta, hogy tudatosan pozitívan közelítsük meg a dolgokat.

Hozzuk a legjobb formánkat

Sportoljunk, ha eddig nem tettük, itt az ideje elkezdeni. Öltözzünk csinosan, hozzuk ki magunkból a maximumot, ezzel növelhetjük az önbizalmunkat és teljes fényünkben ragyoghatunk. Senki sem ér annyit, hogy a múlt emlékeibe beragadva a régi sebeken emésztve magunkat keseregjünk. A múlt azért múlt, hogy lezárjuk és a jövővel foglalkozzunk.
Itt az idő új dolgokkal foglalkozni. Az új dolgok tanulása, az új munka mind új szituációkat és új ismertségeket teremtenek, amelyek a fejlődésünket szolgálva gyógyító hatással vannak a lelkünkre is. Szervezzünk programokat a barátainkkal, szórakozzunk, élvezzük a szabadságot. Keressük olyan emberek társaságát, akik építően hatnak ránk. Kérjük olyanok segítségét, akik már túl vannak azon, amin mi éppen átmegyünk. a mások tapasztalataiból nagyon sokat tanulhatunk.

Ne szégyelljünk segítséget kérni

Sokan gondolják magukról, hogy segítség nélkül meg tudják oldani a helyzetet, de mégis választanak segítőtársat az alkoholt, ami nemhogy nem segít, hanem csak ront a helyzetükön. Érdemes időben szakember segítségét kérni, ha szükséges.

Tűzzünk ki új célokat, álmodjunk egy új jövőt magunknak. Az álmok nem fognak megvalósulni maguktól, meg kell majd értük dolgozni, de irányt mutatnak merre menjünk. a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét.

Ami nem működik azt engedjük el. Ami most nehéznek látszik, arról később kiderülhet, hogy jobban nem is alakulhatott volna. A mások véleménye az az övék, azzal nekünk nincsen dolgunk. Nem segít rajtunk, ha másoknak akarunk megfelelni, elég, ha saját magunknak megfelelünk. Addig érezzük igazán nehéznek a helyzetünket amíg ellenállunk a változásnak, ami pedig sok jót hozhat nekünk.

Nem szerencsés azonnal új kapcsolatba bonyolódni

A házasság valódi lezárása nélkül új kapcsolatba bonyolódni kockázatos dolog. A problémák meg oldása nélkül, szeretetéhségből, érzelmi biztonság utáni sóvárgásból új kapcsolatba menekülni nem hoz valódi enyhülést. A problémák ugyanazok maradnak. A kapcsolat kezdetén mindnyájan a pozitivitásokra fókuszálunk és figyelmen kívül hagyjuk a hibákat, amelyek a későbbiekben éppen ezért nagyító alá fognak kerülni. Ahhoz, hogy ugyanazokat a hibákat ne kövessük el személyiségfejlődésre és egészséges önbizalomra van szükség.

Válás után az azonnali új kapcsolat keresése helyett érdemes inkább saját magunkkal törődni, jobban megismerni az erősségeinket és a kapcsolatban elkövetett hibáink alapján levonni a konzekvenciákat. Ahhoz, hogy új kapcsolatot alakíthassunk ki a régit teljesen le kell zárni.

A régi kapcsolatot el kell gyászolni a régi párunk értékeinek elismerésével. Meg kell érteni az ő nézőpontjait és meg kell bocsájtani neki is és saját magunknak is az elkövetett hibákért. Ez segít a továbblépésben.

Egy kapcsolat akkor tekinthető lezártnak, ha:

  • Bármilyen témáról tudnak a felek beszélni anélkül, hogy összevesznének.
  • Nincs szexuális kapcsolat, közös vagyon vagy üzlet, ami kapcsot jelent.
  • A gyerekek nevelése az egyetlen közös pont.

A válás nem egy szégyenfolt

  • A válás tapasztaltabbá, megfontoltabbá tesz.
  • Nyitottabbá válunk a kompromisszumokra.
  • fontosabbá válik a boldogság minthogy mindig igazunk legyen.
  • Ugyanazokat a hibákat már nem követjük el még egyszer. Kreatívan majd elkövetünk másokat, de az már egy másik cikk témája.

 

Válás után új kapcsolat, gyerekkel

Válás után a gyerekeink is új élethelyzetbe kerülnek. Szembesülniük kell azzal, hogy a szüleik már nem élnek együtt egy lakásban és az egyiküket a hétköznapokban nélkülözniük kell. Fontos, hogy éreztessük velük, hogy az irántuk érzett szeretetre ez nem gyakorol semmilyen hatást. Ha a gyermekek biztonságban érzik magukat, ez segít nekik könnyebben elfogadni az új helyzetet. Ha külön-külön ugyan, de boldognak látják a szüleiket, akkor nekik is könnyebb lesz.

A válás után a gyermekek számára jobb, ha egy darabig, legalább néhány hónapig a velük maradt szülő kizárólagos figyelmét élvezik és nem kell rögtön osztozniuk egy új vetélytárssal. Ha ez nem kapják meg könnyen úgy érezhetik, hogy mindkét szülőjüket elveszítették. A gyermekeinknek csak akkor mutassuk be az új párunkat, ha már biztosak vagyunk benne, hogy hosszabb távra tervezünk vele. a gyakori váltások, változások ezen a téren semmilyen életkorban nem szerencsések.
Új életet kezdeni a válás után nem mindig könnyű, de ha adunk időt magunknak a sebek begyógyulásához, akkor a boldogság előbb utóbb kopogtat majd az ajtónkon.