Változtatni nem mindig könnyű

A változás az életünk része akkor is, amikor nem választjuk és vannak helyzetek amikor tisztán látjuk a változás szükségességét és mégsem teszünk érte semmit. Van, hogy változtatni szeretnénk, de nem tudjuk hogyan is kezdjünk hozzá. Ilyenkor érdemes pszichológus szakember segítségét kérni.

Van, hogy a fogadalmainkat nem sikerül betartanunk vagy egy-egy rossz szokás leépítésével vagy egy új jó szokás kialakításával. Ilyenkor szembesülünk vele, hogy egy-egy szokásunkat megváltoztatni egyáltalán nem könnyű és ha sikerül, akkor a fenntartásába is energiát kell, hogy fektessünk.

A kutatókat is régóta foglalkoztatja a kérdés amire válaszul Prochaska és DiClemente megalkotta a viselkedésváltozás transzteoretikus modelljét. Ez az integratív, folyamatorientált modell azért alkalmazható sikeresen a viselkedésváltozás megértésére, mert mindannyiunkra érvényes.

A legfontosabb a motiváció

Legfőbb alkotórésze a motiváció és több szakaszból épül fel. Az első szakaszban a személy még motiválatlan a változtatásra. Ahogyan az előnyök és hátrányok aránya változik, úgy növekszik a változtatásra való hajlandósága.

  1. Ez pont jó így ahogy van. Itt még nem merül fel a változtatási szándék. Az adott szokás előnyeit élvezzük.
  2. A töprengési szakaszban elkezd motoszkálni bennünk, hogy talán mégsem jó ahogy van. Egyre tisztábban látjuk az adott dolog hátrányait, az előnyei mellett. A hátrányok ebben a fázisban elkezdenek túlsúlyba kerülni.
  3. A z előkészület szakaszában a hogyan-ra helyeződik a hangsúly. Megjelenik a hit, ami fokozza a kompetencia érzését. Felmérjük és eltervezzük a változást elősegítő szükséges lépéseket, a lehetőségeinket. Elköteleződünk a változás mellett. Ebben a szakaszban előfordulhatnak visszaesések, ami a változás gyakori és természetes velejárója. 
  4. A cselekvési szakaszban konkrét lépéseket teszünk a változás érdekében. Fontos, hogy ilyenkor megerősítést kapjunk a környezetünktől és még inkább támogató a folyamatra nézve, ha jutalmat is kapunk. Ezzel elősegítjük a további cselekvést és a fenntartást is megalapozzuk.
  5. A következő szakaszban már nem csupán az új szokás kialakításán kell, hogy fáradozzunk, de az eddig elért eredmények fenntartására ügyelnünk kell. A hat hónapon túli változás eredményeként jelentősen megnő a személy önbizalma, ami tovább erősíti az új szokás fenntartását.
  6. Az utolsó szakaszban már elmondhatjuk, hogy lezajlott a viselkedésváltozás. Átélhetjük a meg tudtam valósítani érzését, azt, hogy az irányítás valóban a mi kezünkben van.

A változás egy hosszú folyamat, amelyen haladva akadályokba ütközhetünk. Nem csupán a személyiségünk összetevőitől függ az eredmény. Jelentősen befolyásolja a környezetünk, a szociális támogatottság.

A változást támogató lépések

A komfortzónából való kilépés gyakorlása. A félelem útjában állhat a lehetőségeinknek. Érdemes minél több olyan helyzetbe belemennünk, ami kihívásokat tartogat a számunkra, ezzel erősítve folyamatosan az önbizalmunkat, a kockázat vállaló képeségünket. Például friss jogosítvánnyal a nagy forgalomba kimenni komfortzónából kilépés, de ha sikerrel teljesítjük, az tovább erősíti a vezetéssel kapcsolatos önbizalmunkat. Előbb utóbb el fogunk jutni arra pontra, hogy a vezetés rutinná válik.

Segít, ha a kis lépéseket tudatosítjuk a folyamat során. Az általa elérhető siker segít fenntartani a motivációt és optimistává tesz. A megvalósulást az is segíti, ha minden héten adunk magunknak egy kisebb, könnyen elérhető feladatot, ami a közelebb visz a célunk megvalósulásához.

Társas támogatás: a motivációnk fenntartásában nagy szerepet játszik a hozzánk közel állók támogatása. Ha ők hisznek bennünk az erőt ad ahhoz, hogy mi is jobban higgyünk saját magunkban.

Soha ne adjuk fel

A folyamat során előfordulhat egy-egy hiba vagy kisebb kudarc. Tudatosítsuk magunkban, hogy ezek a folyamat részei és ahelyett, hogy elkeserednénk miattuk inkább keressük meg mit tanulhatunk belőle. Vegyük számba mi vezetett a kudarchoz és hogyan kerülhetjük el a jövőben. Kitől kérhetünk segítséget ehhez vagy mit kell tennünk a hiba elkerüléséhez. Ha egyedül nem megy a változás, akkor kérhetjük pszichológus segítségét is a megoldáshoz.