Válás után barátságban

Sajnos tény, hogy napjainkban a házasságok több, mint fele válással végződik. Az ideális az lenne, ha a válás után a házastársak barátok maradnának vagy legalábbis elég jó kapcsolatban, ami még fontosabb lenne, ha közös gyermekért is felelősek. Ez sokak számára nehezen befogadható dolog. Inkább az tűnik természetesnek, hogy innentől kezdve utálni kell egymást.

Felszínre bukkan a valódi személyiség

Azt tartja a mondás és a gyakorlat is igazolja, hogy a valódi személyiségünk egy házasságban váláskor derül ki. Az érzelmileg megterhelő helyzet nem enged több színészkedést, képmutatást, minden eddig takargatott jellemvonásunk felszínre kerül. Aki csupán a saját kényelmes kis nézőpontjait ápolgatta eddig a kapcsolatban és nem volt célja, hogy a párjai is boldog legyen megelégedett a saját igényei teljesülésével, az minden bizonnyal most is csupán a saját igazát fogja keresni. Az érett személyiség pedig keresi a közös pontokat, ahol, ha nem is barátságot, de barátságos légkört lehet fenntartani, egymás igényeit, érdekeit és persze főleg a gyerekekét figyelembe véve lehet döntéseket hozni.

Minden érintett számára kudarcélmény

Egy válás minden érintett számára kudarcélmény, ahol keverednek az érzelmek, az indulatok és az anyagi érdekek. Eddig elhallgatott, elfojtott indulatok törnek utat váratlanul nem támogatva a békés megoldásokat. Ha a pár tagjai erre nem figyelnek tudatosan, csak szabadjára engedik az indulataikat, akkor végérvényesen megromolhat a kapcsolatuk. Ennek sajnos nem ők a valód vesztesei, hanem a közöttük lévő gyerekek, akik mindkét szülőt szeretik és mindkettőjükhöz kötődnek.

Új alapokra kell helyezni a kapcsolatot

Szerencsére egyre több pár ismeri fel, hogy ezzel nem a megfelelő irányba haladnak. E helyett inkább egy barátságos, minden érintett fél érdekeit szolgáló szülőtársi kapcsolattá kell, kellene átalakítani az eddigi házastársi kapcsolatot. Ehhez nem lehet kikerülni a tisztázó beszélgetéseket, ami, ha egyedül nem megy akkor mediátori segítséget igénybe véve. A mediátor segíthet meglátni egymásban ismét a jót, a jószándékot és azt, hogy félre lehet tenni a sérelmeket és meg lehet beszélni minden közös a gyermekekkel kapcsolatos dolgot akár egy kávé mellett békésen. Felszabadító érzés tud lenni minden érintett számára, ha látja, hogy a társa jóindulattal van irányába, nem egy ádáz ellenség, hanem egy támogató barát van az életében, aki nem utolsó sorban a közös gyermek (gyermekek) édesanyja vagy édesapja.

Tudatos válás, tudatos újrakezdés

A tudatos újrakezdéshez való úton az első lépés a tudatos válás. Őszintén szembenézve a válásunk okaival, azzal, hogy mi magunk hol és miben mulasztottunk vállalva mindenért a felelősséget. Nyilván egyszerűbb mindenért a másik felet hibáztatni, de ez esetben a tanulság levonása és az ez alapján létrejövő személyiség béli fejlődés elmarad és a következő kapcsolatunkban ugyan ezeket a hibákat fogjuk elkövetni.

Nagyon fontos a nagyvonalúság és a tisztelet a másik felé még akkor is, ha nem talál viszonzásra. A kedves, nagylelkű gesztusok hatással vannak az indulatok által vezérelt másik félre is, aki előbb vagy utóbb meg fog szelídülni. Ha a hibáinkból tanulva, tiszta lelkiismerettel és a másik felet tisztelve zárjuk le az életünknek ezt a szakaszát akkor tudunk újat építeni, egy másik, boldogabb életszakaszba lépni. Nem kell mindezt egyedül segítség nélkül végig vinni. Kérjük válási mediátor segítségét ha úgy érezzük szükség van egy külső pártatlan segítőre a folyamatban.