Képezzünk érzelmi tartalékokat

Két ember együttélésének akár házasság akár élettársi kapcsolat, az alapja az érzelmi és gazdasági közösség. Ezek metszete a család alapja. Sokan sokféle megoldást találnak a gyakorlati kivitelezésre, de az elköteleződés szempontjából a házasság a legkomolyabb intézmény. A statisztika szerint sokan nem választják ezt a fajta teljes elköteleződést.

Tartalékok az életünk minden területén

Anyagi világban élünk, a számlákat fizetni kell, ételt kell tenni az asztalra. Egy előrelátó, a jövőt is tervező, felelősségteljesen gondolkodó pár pénzügyi tartalékot képez. Vannak jobb időszakok amikor gyorsabban gyarapszik a megtakarításunk és van olyan is, amikor stagnál, sőt hozzá kell nyúlni. Van, aki már azt is eredménynek tekinti, ha nullával tudja zárni a havi mérleget. Ahogyan az anyagi javakból tartalékot képezünk éppen úgy szükség van az érzelmi tartalékokra is.

A család biztonságos működéséhez mindkettőből szükség van többletre. Mivel a pénz megléte vagy hiánya egyszerűbben mérhető, hajlamosak vagyunk csak arra koncentrálni. Ha nem fizetjük be a lakáshitelünk aktuális törlesztőrészletét annak súlyos következményei vannak, míg az érzelmek elhanyagolása látszólag legalábbis kezdetben, nem okoz nagy gondot.

A világ változik, de van ami állandó

Változó világban élünk sokféle kapcsolati modellel próbálkozunk, mégis vannak szerep kombinációk, amelyek állandóságot mutatnak. Például az otthon melegének megőrzése továbbra is leginkább a nő feladata. A férfi dolga a biztonság, az anyagiak megteremtése, a védelem a stabilitás. Szerencsés esetben mindkét fél beleinvesztálja a saját részét és eközben a másik felet is támogatja a saját feladatai elvégzésében. Ha ebben sikerül egyensúlyt teremteni, akkor mindkét fél tud töltekezni is. Amíg van érzelmi tartalék a kapcsolatban, van egymásra figyelés és a másik fél véleménye, öröme fontos, addig él a kapcsolat. Ha megbomlik ennek az egyensúlya akkor meginog az építmény és segítség után kiált a kapcsolat.

Ez nem azt jelenti, hogy állandóan méricskélnünk kellene mi magunk vagy a másik fél mennyit tesz bele. Ha mindkét fél beleteszi, amit akkor és ott tud, akkor hosszú távon létrejön az egyensúly. Sajnos előfordul, hogy csak az egyik fél táplálja a kapcsolatot, ami egy idő után szinte biztos, hogy széteséshez fog vezetni, az egyensúly megbomlása miatt.

Az érzelmi tartalékokat könnyen növelhetjük

Az érzelmi tartalékokat pedig egyáltalán nem olyan nehéz növelni. Például egy olyan helyzetben, ahol jó, ott tudatosítani kell, hogy most jó. Ki is lehet mondani. Ezzel erősítjük az összetartást. Ilyenkor töltődnek az érzelmi akkumulátoraink, ami jól jöhet, ha felbukkan egy nehézség, innen lehet visszatölteni. Kis dolgok is lehetnek nagyon jók. Például jó hazamenni a közös otthonunkba egy mezei hétköznapon vagy a közös vasárnapi ebéd is lehet nagyon jó. A közös készülődés egy ünnepre, amelybe a család apraja, nagyja bekapcsolódik tudása és képességei szerint. Jó amikor csak úgy együtt van a család. Közös kirándulás, nagy nevetések.

Adjunk többet, mint ami szükséges

Az is lehet jó, hogy a pár egyik tagja nehéz helyzetben van, elvesztette a munkáját vagy betegek lettek a szülei és a másik támogatja, kitart mellette. A közös alapból, amit együtt építettek ilyenkor ki lehet venni. Érzelmi tartalékot képezünk akkor is amikor egy adott helyzetben többet adunk, mint ami éppen, hogy csak elég. Fontos, hogy mindkét fél tegyen bele ebbe az érzelmi bázisba, az egyenlőtlenség a rendszer felborulásához vezet. A válás gondolatának felmerülése mindig az érzelmi tartalékok elfogyásának egyik fő tünete. Üres lett és nem tudják-akarják feltölteni. Nincs meg az adok-kapok, ezért nem akarnak együtt időt eltölteni és közösen tervezni. Mielőtt a pár tagjai a válás mellett döntenek mindenképpen érdemes megvizsgálni vajon újra lehet-e tölteni a kiürült érzelmi tartalékokat és ha igen akkor hogyan. Egy házasság során van, hogy nem tűnik fel eleinte mennyire eltávolodtak egymástól a felek a hétköznapok sodrásában. Aki már újraépítette egyszer ezt a közös alapot az tudatosan ügyel rá, hogy ha csökkennek a tartalékok módot keressen a megnövelésükre, hiszen tudja, minél jobban elhanyagolódik a téma annál nehezebb lesz a megoldás.

Ha kell, kérjük szakember segítségét

Igazán nehézzé akkor válik egy ilyen helyzet amikor a kiürült tartalék helyére beszivárog egy külső kapcsolat. Ebben az esetben nagyon nehéz megtalálni a közös irányt. Az érzelmi tartalékokat mindig újra lehet tölteni, ha mindkét félben megvan hozz a szándék. Nem a válás a megoldás azokra a felmerülő problémákra, amelyet ez az üres helyzet teremt. Sok esetben neki lehet gyürkőzni újra közös erővel és akár szakember segítségével.