Hogyan őrizzük meg a boldogságot a párkapcsolatunkban?

A tartós párkapcsolatokban az intimitás, az egymás iránti rajongás változó hőfokkal van jelen. Ha tudatosan nem teszünk érte, akkor teljesen elmaradhat a hétköznapokból a meghitt érintés, a közös programok a szeretkezés. Spontán is felbukkannak jobb időszakok mégis érdemes tudatossá tenni a kapcsolat ápolását.  Az átmeneti eltávolodás nem jelenti a kapcsolat végét vagy azt, hogy már nem szeretik egymást. Ilyenkor vannak, akik odébbállnak, mert nem találják már azt a tüzet és izgalmat és úgy vélik, ezt csak egy új kapcsolatban élhetik át újra vannak akik a párkapcsolati tanácsadást választják.

Hogyan újíthatjuk meg a párkapcsolatunkat?

Mi vajon a megoldás arra, hogy újra élettel teli legyen a párkapcsolatunk és könnyedén visszataláljunk a párunkhoz. Az első a választás, el kell döntenünk, hogy, teszünk érte, hogy a párunk visszataláljon hozzánk. A célkitűzés az egyik legfontosabb lépés a sikerhez vezető úton.  Ha valamelyik fél már külső kapcsolatban vélte megtalálni a hiány pótlását, akkor azt érdemes lezárni, mert sok energiát visz el és egyáltalán nem támogatja a felek újra egymásra találást.

Fontos az egymás irányába való nyitottság

Észrevenni és élni a kínálkozó lehetőségekkel használva a verbális és nonverbális kommunikációs eszközöket egyaránt. Eddig még nem használt új szeretet kifejező szokások kialakítása is támogató a kapcsolat újjászületésében. Például kettesben eltöltött hétvége, társasjáték, egymás gyakori megérintése, megölelése, mesélés egymásnak a napunkról.

Érdemes összeírni melyek azok a vonzó jellemzők, amelyek alapján választottuk a jelenlegi párunkat és ezeket ismét felfedezni benne. Gondoskodó volt vagy vicces? Mi volt az, ami a legvonzóbb volt benne? Ez most az élet mely területén bukkan fel? Mi lenne, ha elismernénk?

Tegyünk bele energiát!

Amikor a társunkkal töltünk együtt időt vajon teszünk abba energiát, hogy szórakoztatóak legyünk vagy arra várunk, hogy ő varázsoljon jó hangulatot? Ha mindketten törekszünk rá, hogy a másik fél jól érezze magát akkor mindenképpen javulni fog a kapcsolat. Ez ne csak egyetlen napra szóljon, kitartással lehet eredményt elérni.

Ha elégedetlenek vagyunk a párunkkal, a párkapcsolatunkkal érdemes elsőként saját magunkat megvizsgálni van-e olyan terület, helyzet, amikor keveset vagy semmit sem teszünk meg azért, hogy a párunk jól érezze magát. A társunk nem az anyánk vagy az apánk, tőle nem várhatjuk el, hogy folyamatosan feltétel nélkül gondoskodjon rólunk. Csak egy gyerek van tele elvárással, neki minden jár, a felnőtt felelősséget vállal önmagáért és a kapcsolat működéséért is.

Ki vállalja a felelősséget?

Ha a párunk mindenért minket okol és szerinte mindent mi rontunk el, azon érdemes elgondolkodni és tisztázni, helyre tenni a szerepeket. Az egyik fontos építő köve a kapcsolatoknak a hála. Ha hajlandóak vagyunk elismerni a párunk értékeit és hálásak vagyunk, azért amit értünk tesz, és azért amiért velünk van máris minden könnyebben fog menni. Nem lehetünk egyszerre elégedetlenek és hálásak.

A párkapcsolati problémák megbeszéléséhez nem mindig a barátok, barátnők a legjobb tanácsadók. Ők valószínűleg elfogultak lesznek, és nem kaphatunk tőlük reális értékelést a saját viselkedésünkre. Talán azért mert nem akarnak minket megbántani, talán azért mert annyira nem is a barátaink. A végeredmény szempontjából sokkal előnyösebb külső, pártatlan párkapcsolati tanácsadó segítségét kérni, akinek nem áll az érdekében, hogy bármelyikünknek is igazat adjon.

Nem szégyen segítséget kérni

A párkapcsolati szakértő új nézőpontból világítja meg magát a kapcsolatot és a megoldandóinkat is. Segít újra meglátni az értékeket és a helyén kezelni vagy javítani a hibákat. Új szemléletben új célokat kitűzve a párkapcsolat új örömtelibb fejezettel folytatódhat.

Párkapcsolati tanácsadóként és pszichológusként örömmel segítek kibogozni az összegabalyodott szálakat és megtalálni egymásban ismét a boldogságot.