Hogyan kelj fel a padlóról szakítás után?

A szakítás sohasem könnyű akkor, sem ha te magad hozod meg a döntést és akkor, sem ha te vagy az, akit elhagynak. Kimondani nehéz, elfogadni talán még nehezebb, ha a párunk úgy határoz, nélkülünk megy tovább az úton. A sok közös emlék még összefűz, és azon kattogunk, mit kellett volna másképpen, jobban csinálni, hogy ez ne történhessen meg.

A környezetünk tovább lépésről papol szüntelen, és hogy majd az idő minden sebet begyógyít. Ez sajnos akkor és ott nem segít. A szakítás után elengedni a múltat egy gyászfolyamathoz hasonló érzelmileg megterhelő folyamat. Meg kell gyászolni magát a szétesett kapcsolatot, az elengedésre pedig azért van szükség, mert enélkül nem lehet tiszta lappal indulni egy új kapcsolatban, amikor eljön az ideje. Ha mégis úgy érzed van még remény párkapcsolati tanácsadás segíthet felderíteni a javítás lehetőségét.

 Vedd tudomásul, hogy vége

Amikor ez tudatosul, nagyon lesújtó tud lenni. Az életed egy fontos szakasza lezárul és soha nem tér vissza. A fájdalom átélését nem lehet megúszni. Engedd meg magadnak a lehetőséget arra, hogy sírj, és azt is, hogy elmerülj az önsajnálatban néhány napig. Hagyd, hogy feljöjjenek a sérelmek, a negatív érzések, Sírd ki magad, a könnyek oldják a benned összegyűlt feszültséget, bánatot. Idézd fel a szép emlékeket is, a pozitív pillanatokat is. Mindezt teljesen tudatosan tedd.
Segíthet a feldolgozásban, ha elmész futni, sportolni vagy beszélgetni a barátaiddal. Tisztítsd meg magad a rossz érzésektől. Szeresd magad! Hallgass kellemes, léleksimogató dallamokat. Néhány nehéz nap után, mindent más színben tudsz majd látni.

Szakíts meg vele minden kapcsolatot!

Amíg néha találkoztok, hagyod, hogy írogasson, vagy te magad írsz, neki addig nem tudsz a feldolgozás szakaszába lépni. Minden üzenet, találkozás vagy hívás energiapazarlás. Csak arra jó, hogy hosszabbá és nehezebbé tegye a folyamatot. A maradjunk barátok: nem szokott működni. Sohasem! Az egyik fél sértett és haragos és/vagy vissza akarja állítani a kapcsolatot. Ezen a talajon nem tud kinőni tiszta barátság. Ha mindeközben új kapcsolatod alakul ki ott sem vesz ki magát túl jól, hogy az exeddel szoros barátságot ápoltok.
Csak a távolság és távolságtartás segít feldolgozni a történteket és továbblépni. Minden egyes szál, amin a kapcsolódtok, az csak a sebek felszaggatását eredményezi, vagy felesleges reménykedést táplál benned.

Ne fojtsd el az érzéseidet

Lehetsz dühös, szomorú, feszült vagy türelmetlen és saját magadat is okolhatod. A vádaskodás, önmarcangolás ilyenkor teljesen természetes emberi reakciók. Ha nem félsz megélni ezeket, az segít a feldolgozásban és a tovább lépésben. Ha mindezt tudatosan kezeled hamarosan jobb lesz a hangulatod és kész leszel új fejezetet nyitni az életedben új tervekkel, új reményekkel. A negatív érzések elfojtása csak árthat. A kutyagumit hiába takarod le egy csipketerítővel azért az még ott lesz. A takarítás a megoldás. Akár egy stresszkezelés tréning is sokat segíthet.

Tűzz ki új célokat!

A kudarc hatására hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy ez már soha nem lesz jobb, pedig dehogynem. Önvád helyett keress új motivációt. Tűzz ki olyan célokat, amelyek révén sikerélményhez juthatsz és erőt meríthetsz. Gondold át a múltban milyen nehéz helyzet volt, amelyből sikeresen kijutottál. Ha akkor sikerült, akkor most is sikerülni fog. Szervezz olyan programokat magadnak, amelyekre eddig nem jutott időd.

Legyél őszinte magadhoz!

Önmagadat semmiképpen ne áltasd olyan dolgokkal, amelyekről te magad is tudod, hogy csak önámítás. Legyél kíméletlenül őszinte! Vedd sorra mi miért történt, te hol hibáztál. Mi vezetett a szakításhoz? Mi az, amit most másképp csinálnál? Vizsgáld meg a szerepedet és vond le a tanulságokat. Az hogy a kapcsolat tönkrement nem csupán a másik félen múlott. Neked is megvan benne a szereped. Eljött az idő hogy felkelj a padlóról és megrázd magad. Ebben az is segíthet, ha dolgozol az önismereteden, könyvek segítségével vagy vegyél részt önismereti tréningen.

Törődj magaddal!

Add meg a testednek, lelkednek mindazt, amire szüksége van. Csináltass új frizurát, vegyél új ruhákat, vegyél részt olyan programokban, amelyeket eddig kihagytál, mert az exed azokat nem támogatta. Legyél a saját életed főszereplője. Akkor fogod tudni egy új társ oldalán jól érezni magadat, ha egyedül is jól vagy a bőrödben.

Bízz magadban!

Ahhoz hogy boldog tudj lenni és alkalmas legyél rá, hogy szeressenek, először magadat kell szeretned. Legyél hajlandó meglátni a jó és a rossz oldaladat. Senki sem tökéletes. Vedd sorra a negatív és a pozitív tulajdonságaidat. Ha ezekkel tisztában vagy képes leszel olyan párt találni, aki a jó tulajdonságaidat erősíti benned, nem pedig a legrosszabbat hozza ki belőled.

A jövőbe tekints!

Felmelegítve legfeljebb a töltött káposzta a finom. A problémák, amelyek a szakításhoz vezettek nem múltak el csupán a múlt homályába veszve már nem látszanak olyan élesen, ami arra biztathat, hogy érdemes újrakezdeni. Ez nagyon ritkán szokott sikerülni. Most már tudod miért lett vége. Tudod mi az, amit nem tudsz elfogadni. Engedd meg magadnak a szabadságot és élvezd a sok új lehetőséget, ami rád vár. Vegyél elő egy lapot és írd, össze milyen tulajdonságokkal rendelkezzen a párod, akire vágysz. Ha ezekre összpontosítasz, akkor biztosan meg is fogjátok találni egymást.