Generációváltás külső segítséggel

A generációváltás egyszerre nagyon szép és nehéz pillanat egy családi vállalkozás életében, bár helyesebb, ha inkább folyamatnak nevezzük. Az alapító tulajdonos számára felemelő érzés tudni, hogy az élete munkája továbbra is a család számára teremt értéket a már felnőtt gyermeke irányítása alatt.

Szülőként ezt már sokszor átéltük mindannyian, például amikor a családi autó kulcsát adtuk át a friss jogosítványt szerző gyermeküknek és már ott meg kellett tapasztani az érzést, hogy nem minden pontosan úgy történik, ahogyan mi azt elképzeltük. Egyáltalán nem könnyű megélni az irányítás átadását még ebben sem, hát, még ha egy cég irányításáról van szó. Már az autóban is kényszert érzünk, hogy megmondjuk, neki mikor lassítson és úgy egyáltalán, hogy vezessen és nagyon erős kontrollt kell gyakorolnunk saját magunk felett hogy ne, szólaljunk meg minden mozdulatánál. Hasonló érzés a generációváltás a családi cégben, csak még sokkal nehezebb.

Generációváltás könnyedén?

Egy családi vállalkozás működése persze sokkal összetettebb, mint az autóvezetés és is minden lépést meg akarunk mondani az utódunknak, ami nem fog menni konfliktusok nélkül.  A beszállítók, munkatársak, alkalmazottak, vevők sem teszik egyszerűbbé a helyzetet. A generációváltás sikere nagyban azon múlik hogyan sikerül megőrizni a munkakörnyezet számára a vállalkozás értékeit úgy, hogy közben megújul a vezetés. Az alapító tulajdonos persze biztos benne hogy nélküle a nap sem kel fel reggel és ez a rész a legnehezebb. Elengedni a nélkülözhetetlenség érzését. Elfogadni, hogy minden mehet tovább az új vezetővel és ezt nem hiányként megélni, hanem inkább sikerként könyvelni el.

A generációváltás nem egyszerű átadás, hiszen jó esetben az alapító tulajdonos tudatosan előkészíti a folyamatot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a leköszönő cégtulajdonosok nagyon sokáig nem szembesülnek az érzelmi szálakkal, ami a cégükhöz láncolja őket. Sokan ekkor ébrednek rá, hogy gyakorlatilag nélkülözhetetlenek a cégükben, mert eddig nem delegálták a feladatokat és sokkal nehezebb kiadni a kezükből az irányítást, mint ahogyan azt eredetileg gondolták. Nyilvánvaló hogy ez előbb vagy utóbb elkerülhetetlen és sokkal eredményesebb és szerencsésebb, ha mindez tervszerűen és saját tempóban történik, mint ha az élet kényszíri ki ezt a betegséggel vagy bármi más váratlan előre nem látható eseménnyel.

Generációváltás a gyakorlatban

Ha az az ideális helyzet hogy a családban van olyan rátermett, szakmailag és emberileg alkalmas utód, hogy átvegye a családi vállalkozás irányítását az átadás-átvétel egy tudatosan felépített folyamat keretében lehetséges. Egy jól felépített vállalkozást átvenni is sokkal könnyebb az utód számára. Minél inkább egy kézben volt a napi irányítás annál több feladata lesz utódnak is. Ilyenkor érdemes felkutatni az okokat miért nincsnek jobban delegálva a feladatok és milyen lépéseket lehet és kell megtenni ahhoz, hogy ez a helyzet változzon.

Amiben segíthet egy generációváltásban jártas szakértő

Az esetek nagy részében a családi cégek túlzottan tulajdonos központú szemlélettel működnek és az alapító tulajdonos számára nem könnyű ezt az irányítást elengedni. Az addig jó szülő-gyerek viszony feszültségektől terhessé válhat és ez akár a vállalkozás eredményeségét is csökkentheti. Sajnos szélsőséges esetben az is bekövetkezhet, hogy az utód számára túl nagy teherré válik a feladat és mégsem vállalja. Ezzel összetör egy régóta dédelgetett álmot, a családi cég jövőjével kapcsolatosan.

A megoldás: egy külső támogató

Ennek a cseppet sem könnyű helyzetnek az ideális megoldása lehet egy objektív érzelmileg független támogató szakember belépése, aki segít kialakítani az átvétel folyamatát, illetve felkészíti magát a céget  a változásra. Ezzel könnyedebbé és gördülékenyebbé válhat a generációváltás folyamata fenntartva a cég sikerességét és megakadályozva a családi kötelékek szétzilálását.  Megőrzi a cég eredeti értékeit, miközben teret ad az új generáció új megközelítéseiből származó fejlesztő hatásoknak is.