Az apai elismerés fontossága

Számos apának gondot okoz kapcsolódni a lányával főleg kamaszkorban amikor a pöttöm hercegnőből független nővé válik, pedig az apáknak a kezdetektől óriási szerepük van a lányuk személyiségének alakulásában. Hatással van rá, hogy látja saját magát, mint nőt, mennyire bízik meg a férfiakban és mennyi lesz az önbizalma.

Az apa-lánya kapcsolat különleges

Az apa-lánya kapcsolat egyedi. A legtöbb apa a kényezteti a lányát, aki hamar megtanulja hogyan csavarja az ujja köré. Az apa az első számú férfi minta a lány számára és nagyobb a hatása, mint gondolnánk. Ma már köztudott, hogy az apának éppen olyan nagy szerepe van a gyermek személyiségfejlődésében, mint az anyának és nagyon sok apa kiveszi a részét a gyermek gondozásából a kezdetektől. Az apa érzelmi reakciói nagyon különbözhetnek az anyáétól, ezzel biztosítva a gyermek számára a sokszínűséget.

Az apa a külvilágot képviseli a gyermek életében

A jó apával vannak közös élmények, amelyek a gyermek és a felnőtt számára is tartalmasak és mások, mint amit az anya nyújt. A klasszikus családmodellben az apa a külvilágot képviseli a baba életében az anya pedig a belső érzelmi világot.
Óvodáskorban a kislányok romantikus érzelmekkel fordulnak az apa irányába, rajta keresztül ismerik meg a másik nemet. Ebben a meghatározó időszakban apuci szeme fényeként ragyogva pozitív énképet alakíthatnak ki saját magukról. Később, serdülőkorban igen lényeges az apa hozzáállása a lánya nővé válásához. A tőle érkező megerősítése vagy azok hiánya meghatározó szerepet játszanak a lány önértékelése szempontjából. Az anya véleménye is fontos, de az apa szájából sokkal nagyobb hatású a pozitív és a negatív megerősítés egyaránt. Az apának igen nagy szerepe van a leánygyermek önértékelésének és énképének alakulásában a magabiztosságának fejlődésében. Hatással van a későbbi párkapcsolati választásaira, mennyire bízik a meg a férfiakban. Az általa nyújtott minta alapján a szülei párkapcsolatából tanulja meg a lány mit várhat egy férfitól, egy párkapcsolatban miként alakulnak a női és férfi szerepek.

Felnőve a lány az apai mintát keresi a párkapcsolataiban

Gyakran láthatjuk, hogy ahogyan bánik az apa gyermekkorában a lányával azt a bánásmódot keresi a nő a felnőtt párkapcsolataiban, akkor is, ha ez a bánásmód nélkülözte a kedvességet és a szeretetet. Nem csak az a fontos az apa hogyan bánik a lányával, az is nagyon lényeges hogyan viselkedik az anyjával. Az apa a nőkhöz való viszonyulása döntő módon határoz arról, hogy a lány felnőve milyen kapcsolati mintát követ.

Ha az apa gyermekkorban a lány számára fizikailag vagy érzelmileg nem elérhető, annak gyakran az a következménye, hogy felnőve az apától meg nem kapott biztonságot és szeretet keresi a kapcsolataiban. Minden más, amit az apai jelenléttől kellene megkapnia is sérül: önbizalom, önértékelés, stressztűrés, a teljesítményhez való hozzáállása, a férfiakhoz való és saját nőiességéhez való hozzáállása. Számos érzelmi zavar hátterében ott húzódik az apa hiánya vagy a helytelen apai bánásmód. Az, hogy a szülők válása miatt az apa kevesebb időt tölthet a gyerekeivel nem könnyíti meg a helyzetet, de ha ez minőségi idő akkor nem fog gondot okozni a későbbiekben a lány személyiségfejlődésében.

A szülőkkel való biztonságos támogató kapcsolat önbizalmat ad a gyermeknek

A biztonságos, támogató kapcsolat minden gyermeket magabiztossá tesz. Ezt biztosítani az anya és apa dolga együtt. Az őszinte bizalmas kapcsolat a szülőkkel sok együtt töltött minőségi idővel az a gyermek egész életére hatással van. Megtanulhatja, hogy mondhat nemet, kimondhatja a másoktól eltérő véleményét. Azt is, hogy tisztelettel bánjon másokkal, az anyjával is és egy párkapcsolatban hogyan viszonyulnak egymáshoz a felek, egy nő mit várhat egy férfitól.

Ha a szülők elválnak akkor az is nagyon fontos útmutatás lesz, hogyan lehet ezt kulturáltan rendezni, a sérelmeken, haragon túllépni. Az szülők támogató jelenléte a már felnőtt gyermek életében is mindig fontos marad. Az pedig, hogy a lány felnőttként milyennek látja magát, egészséges önbizalma, stabil identitása és megfelelő önbecsülése legyen, ahhoz nélkülözhetetlen az apától kapott elismerés.