Karrierépítés tudatosan

A félelem természetes velejárója a munkahely vagy karrierváltás folyamatának. Félünk az ismeretlentől az esetleges kudarctól, a hibás döntéseink következményeitől, mások véleményétől, de még a sikertől is. Ezt el kell fogadnunk és tovább kell lépnünk. Van, akinek a munkahelyváltás gondolata is rémisztő, azt viszont tudnunk kell, hogy a félelem a legmagasabb fal, amely megállít az álmaink elérésében. Ha le tudjuk győzni, akkor megállíthatatlanná válhatunk.

A bizonytalan félemetes lehet

A biztostól a bizonytalan felé haladva természetes, hogy felüti a fejét bennünk az aggodalom, hiszen nincsen rá semmi biztosíték, hogy minden pontosan a terveink szerint fog alakulni. Ezt az érzést mindannyian megtapasztaljuk a karrierünk során és ez természetes. Ez csupán az ismeretlentől való félelem, ami akkor érdemel nagyobb figyelmet, ha akadályoz minket a cselekvésben.

A váltás megtervezése önmagában is nagyon sok energiát követel. Újra kell tervezni az életünk egy nagyon fontos szeletét és ennek anyagi vonzatai is lehetnek. A nehezítő tényezők miatt hajlamosak lehetünk kifogásokat gyártani és halasztgatni a váltást. Kételyek is felbukkanhatnak bennünk: Mi lesz, ha sehová nem hívnak be állásinterjúra? Mi lesz csöbörből vödörbe kerülünk? Lehet, hogy az új helyen még nehezebb lesz, mint itt? Ezeket a felmerülő kérdéseket érdemes a helyén kezelni.

Adjuk Önmagunk legjobb verzióját

Minden egyes kiválasztási folyamatnál megszámlálhatatlanul sok faktor játszik szerepet. A mi dolgunk az, hogy önmagunk legjobb verzióját mutassuk meg és hogy tudomásul vegyük, bármennyire is a maximumot nyújtjuk nem kizárólag rajtunk fog múlni a végeredmény. Ha nem mi kapjuk meg az állást attól még ugyanolyan értékesek maradunk. A teendőnk csupán levonni a konzekvenciákat és továbblépni.
Ha szükséges hozzá akkor kérhetjük karrier tanácsadó segítségét, akivel közösen megtalálhatjuk a nekünk való állást.

A feszültségek enyhítéséért mi magunk is sokat tehetünk. A legfontosabb, hogy legyünk felkészültek. Fogalmazzuk meg írábeli lista formájában mi az oka, hogy karriert vagy munkahelyet szeretnénk változtatni. Az ezzel kapcsolatos aggodalmainkat is írjuk le. Legyen rajta az össze panasz, frusztráció, elszenvedett igazságtalanság. Amikor megtorpanunk és elkezdünk kifogásokat keresni elegendő átfutni ezt a listát és visszakapjuk a motivációnkat a változtatáshoz.

Fogalmazzuk meg a félelmeinket

Fogalmazzuk meg pontosan mi az, amitől tartunk. Általában ezek reális félelmek, azonban a változást a várható nyereségek miatt választjuk. Feltehetjük magunknak az alábbi kérdéseket:

  • Mi a legrosszabb, ami történhet, ha nem járok sikerrel?
  • Milyen más választásaim vannak, ha ez nem sikerül?
  • Mit tehetek, hogy minimalizáljam a kudarc lehetőségét?
  • Mi legyen az első lépés és mikor érdemes megtennem?

Lehetséges, hogy a félelmek, amelyek lelassítanak a haladásban nem is reálisak. A legtöbb aggasztó dolog, ami miatt szorongunk nem fog megtörténni. Ha mégis megtörténne milyen megoldások lehetségesek? A legtöbben sokkal talpraesettebbek vagyunk, mint az feltételezzük magunkról. számtalan nehéz helyzetben találtunk már megoldást, ahogyan ezt is meg fogjuk oldani.

Tervezzük meg lépésenként a teendőinket

Ismerjük el és fogadjuk el a félelmeinket, de ne hagyjuk, hogy uralkodjanak rajtunk és átvegyék fölöttünk a hatalmat. Tervezzük meg lépésenként mit fogunk tenni. A nagy egész ilyesztő lehet és úgy tűnik túl nagy fába vágtuk a fejszénket, de kisebb részletekben kényelmesen megoldhatóvá válik a feladat.

Vegyük számba kitől és honnan várhatunk támogatást. Egyedül boldogulni nehéz lehet, de ha megosztjuk a terheket a családunkkal vagy a barátainkkal olyan támogató nézőpontokat kaphatunk, amelyek átlendítenek a nehézségeken. már maga a tény, hogy mellettünk állnak és bármi történik is számíthatunk rájuk, plusz erőforrást biztosít.

Ha szükséges, kérjük szakember segítségét

Keressünk olyan embereket, akik már rendelkeznek tapasztalattal a témában és kérjünk tőlük segítséget. Támogathatnak minket a tanácsaikkal vagy azzal, hogy megosztják velünk a kapcsolatrendszerüket. Ha környezetünkben nincs ilyen személy akkor kérjük szakember támogatását, aki tudásával segít a munkahely vagy karrier váltást gördülékenyebbé tenni. A változástól való félelem legyőzése belső munkát igényel, de sokat nyerhetünk azzal, ha dolgozunk magunkon. Érdemes arról is listát írni milyen nyereségekkel jár a sikeres váltás. Például kellemesebb munkahely, együttműködő munkatársak, elfogadó légkör, magasabb fizetés. Már kisebb lépések megtétele is nagyon motiváló lehet. A támogatók pedig mindig ott lesznek és ha elakadás történik, segítenek a továbblépésben.