Dilemmák a párkapcsolatban

Napjainkban nagyon sokat hallunk attól hogyan legyünk hűek önmagunkhoz, és hogy semmiképpen se adjuk fel az álmainkat mások miatt. Itt máris felbukkan egy fontos kérdés, mégpedig az hogy miképpen egyeztethető ez össze a párkapcsolattal, sőt a gyerekneveléssel. A párkapcsolat nap, mint nap tükröt tart elénk kíméletlenül és elkerülhetetlenül. Kapcsolatunk kimondott és ki nem mondott egyezményeken nyugszik és ezek közül a legalapvetőbb a hűség. Legalábbis ez magától értetődőnek látszik, hogy a párkapcsolt létrejöttekor anélkül, hogy ezt külön megbeszélnénk a kizárólagosságot választjuk, máskülönben miért kezdenénk el a kapcsolatot.

Különböző motivációkkal létesítünk párkapcsolatot

Sokak számára azonban mindez nem ilyen egyértelmű. Más és más motivációval és érzelmi szükségletekkel keressük a párunkat és kezdünk bel a kapcsolatba. Van, akinek a biztonságra való törekvés a motivációja, másoknak a könnyen elérhető jó szex. Vannak, akik anyagi, gazdasági szövetségként tekintenek egy új kapcsolatra, mások pedig a szabad idejük kellemesebb eltöltéséhez keresnek társat.

A szerencsések mindezt egy csomagban kapják meg: a párjuk stabil érzelmi támasz, kielégíti az intimitás igényeiket és anyagi biztonságra is lehet számítani mellette. Ez a való életben nem igazán gyakran fordul elő. A listából valami gyakran hiányzik. Van, ahol az anyagi problémák forgácsolják a kapcsolatot és van ahol a szexben nem sikerül megtalálni a közös nevezőt. Ha támogató családi háttér hiányzik, vagy kevés a felek közös érdeklődési köre emiatt hiányoznak a közös programok az is eléggé megnehezíti a harmónia kialakulását és fenntartását.

Nyilvánvalóan mindannyian hajlandóak vagyunk bizonyos kompromisszumok megkötésére, hogy megkaphassuk azt, ami miatt belevágtunk a kapcsolatba. „Lehet, hogy a szex nem fergeteges, de a párom becsületes és jószándékú ember, aki a munkájában is sikeres.” Hangzik, el aztán már meg sem lepődünk, amikor eljut hozzánk a szakítás híre.

Kihez legyek hűséges?

Vajon mindezek tudatában kihez is kell, hogy hűségesek legyünk? Meddig tartson ez és mekkora az aza ár, amit még hajlandónak kell lenni megfizetni ezért? Meddig fojthatom el, tagadhatom meg a saját igényeimet csak azért, hogy a páromnak megfeleljek? Hol vagyok én ebben a történetben és az én igényeim hol találhatnak kielégülésre bármilyen területén is hiányozzanak az életemnek.

Ki merem-e mondani őket, és ha felvállalom, vajon milyen kockázattal jár? Lehet, hogy a kapcsolat fennmaradását is veszélybe sodrom. Egy tartós párkapcsolat kicsit talán olyan mintha mindig pontosan ugyanabból a szögből pillantanék önmagamra a tükörben. Megmutat, de ugyanabból a nézőpontból és én elhiszem, hogy ez vagyok én, és csakis ez.

Ha ez már túlságosan egyhangúvá válik, a számomra akkor felbukkanhat egy másik izgalmasabb szempár, amelyben érdekesebb tulajdonságok is előbukkanhatnak. Ez felpezsdíthet minket és új színt hozhat a mindennapok megszokott szürkeségébe. Vajon bűnös dolog-e ez vagy jár nekünk, hogy egy más szemszögből nézhessünk magunkra? Mindenkinek van szeme és mindannyian találkozunk vonzó ismerősökkel, idegenekkel a mindennapjaink során. Szabad megnézni azt, ami tetszetős és a fantáziánkat is szabadon használhatjuk. Ez az egész ott válhat veszélyessé, ha ezek a vágyak átveszik felettünk az irányítást, felemésztenek bennünket és tabunak számít beszélni róluk a párunkkal. Tiltja a hitrendszerünk, a társadalom, a szüleink által tanított normák szerint is tilos ezt megfogalmazni ezért jó mélyen eltemetjük magunkban. Hűségesek maradunk a párunkhoz a családunk normáihoz, a szociális elvárásokhoz és közben lélekben porrá válunk.

A hűség belső igény kell hogy legyen

Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg mindkét fél részéről belülről jövő igény kell, hogy legyen az egymás iránti hűség, ne megfelelési kényszer. a kényszer, a kikényszerített dolgok mindig megbosszulják magukat és a kapcsolat tönkremenetelét eredményezik. Ha úgy érezzük külső segítséggel könnyebb lesz átlátni az egyre bonyolódó problémáinkat érdemes párkapcsolati tanácsadást igénybe venni.

Ha szeretnénk megőrizni a párkapcsolatunkban a frissességet és a harmóniát törekedjünk az őszinte kommunikációra. Gyakran már az addig elhallgatott dolgok kimondása is feloldozó hatású és segíthet egy új, más nézőpontból ránézni a helyzetre. Elvárásokat pedig saját magunk felé is támasszunk, ne csak a partnerünk felé. A kapcsolatunkat pedig soha ne tekintsük valamiféle kőbe vésett végleges és megmásíthatatlan szövetségnek. Időről, időre érdemes új megállapodásokat kötni.