Stresszkezelés könnyedén

A stresszkezelés kikerülhetetlen, az életünket behálózzák a stresszhelyzetek, amelyek egy részére nem vagyunk, befolyással másokat pedig választunk, illetve fel tudunk rájuk készülni. Addig ez nem okoz gondot, amíg ezeket a helyzeteket a helyén tudjuk kezelni. Minél tudatosabban kezeljük, ezeket a helyzeteket annál könnyebben átlendülünk a nehézségeken.

Stresszkezelés

Stresszes helyzet az esküvő, gyermekszületés, ballagás, sőt a nyaralás is érzelmi szinten örömöt adva. Káros stressz például egy baleset, a munkahelyi illetve tanulással, vizsgákkal kapcsolatos feszültségek, természeti katasztrófák, belső konfliktusok, párkapcsolatban éljek vagy jobb inkább egyedül. Ezek mindegyike számos fokozatban létezik és az is számít, hogyan vagyunk képesek fogadni, hogyan reagálunk rá.

A stresszre adott válaszunkat több dolog befolyásolja az egyik legfontosabb, hogy mennyire vagyunk rá hatással, mennyire tudjuk befolyásolni. A váratlan esemény, például egy súlyos baleset nem látható előre, ezért nagy megrázkódtatást okoz. Ezzel szemben például a vizsgázásra már akkor számítunk, amikor elkezdünk egy adott képzést. A megoldások között a stresszkezelés tréning is előkelő helyet foglal el.

Ne hagyjuk felhalmozódni a stresszt az életünkben

A tartós stresszre a test válasza szorongás, depresszió, agresszió vagy az immunrendszer gyengülése, magas vérnyomás lehet. Hosszú távon fizikai betegségek akár szív-érrendszeri gondok, anyagcsere zavarok vagy daganatok is kialakulhatnak a fel nem oldott stressz hatására. A figyelmeztető jeleket érdemes komolyan venni és változtatni ahol lehet.

A stressz levezetésének illetve csökkentésének számos módja van. Számos mindennapi apróság is ide tartozik, mint például a szépen megterített asztal, a finom ételek. A kellemes körülmények között elfogyasztott finomságok oldják a feszültséget.
Egy lazító fürdővel is oldhatjuk a mindennapokban felhalmozódó stresszt. Fürdősókkal vagy olajokkal, gyertyákkal tovább fokozhatjuk a hatást.

Találjuk meg a nekünk való stresszoldást

Az érintés, simogatás a nevetés is lazít és boldogabbá tesz. Ne feledkezzünk meg a passzív illetve aktív pihenésről sem. Színház, mozi, kirándulás, barátokkal eltöltött idő, kinek mi a legmegfelelőbb.
Egy kedves háziállat is terápiás hatású. Egy kutya vagy egy cica gondozása, sétáltatása és a szeretet amit áramoltatunk vele remekül oldja a feszültséget.
A rendszeres sportolásnak is nagy szerepe van a stresszoldásban.
Napi 30 perc kocogás, kerékpározás vagy úszás remek módja a feszültség levezetésének. Bármilyen más sport is tökéletes a testi-lelki összhangunk megteremtésére.
A gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk a nyugodtabb élethez. A komló, a citromfű és a levendula illóolaj, tea vagy illatpárna formájában is jó szolgálatot tesz.