Lelki egészség világnapja margójára

Lelki egészség a családban

Az emberek olyan családokban éljenek, ahol a mindennapi életben a szeretet, az elfogadás, az összetartás és a segítés mellett az egyéni fejlődés, a megküzdő- és alkalmazkodó képesség ad meghatározó erőt. Ehhez néhány gondolat jutott eszembe:

Kölcsönös szeretet és tisztelet

Támogassuk a szülőket és a gyermek(ek)et a kölcsönös szeretet- és tiszteletalapú, bizalmi kapcsolatát a hétköznapi és közélet minden lehetséges területén.

Fontos a generációk kölcsönös, egymást kiegészítő és segítséget adni tudó kapcsolat. A nagyszülők semmivel nem helyettesíthető, fontos tudatosítani, hogy minden korosztályban és korcsoportban elengedhetetlen.

Fordítsunk figyelmet a lelki támogatásokra. Ilyen időszak: a párkeresés, az új család kialakítása, gyermekvárás, változó kor stb. időszaka.

A család megtartó ereje

Manapság sok szó esik a kötődésekről, szükségletekről, melyet segíteni kell, hogy ki tudjon alakulni és a traumák elkerülését, mely a felnőtt ember életminőségére kihatással van.

Családunk tudja erősíteni a szükséges az identitásunk és a személyiségünk kialakulást.  Segítsük gyermekeinket életcéljaik megtalálásában, abban, hogy megleljék pályájukat: felelős, döntésképes, az élethelyzetekkel, a problémákkal megküzdeni képes felnőttekké váljanak, kiegyensúlyozott férfiakká és nőkké érjenek, és bátran kezdjék el önálló életüket.

Kids Skills program

Az iskolákban sok mindent tanulunk, de a családi életre és kapcsolati kultúráról semmi. Segítsük a fiatalokat a párválasztásban, a családalapításban, a családi életre, a kids skills programjával.

Ne legyen ciki vagy tabu, ha olyan külső segítséget, programot, kurzus keresünk, ami a felkészít a családi életre, annak kialakulására az apává/anyává válás folyamatáról.

Beszélgessünk sokat a nagyszülőkkel, hiszen az ő tapasztalataikkal, megoldásaikkal átadják az értékeket, mintákat, példákat láthatunk.

Mai világ kulcsfontosságú elemei, amit jó lenne, ha az iskolában is tanulnánk, de jobb híján keressünk rá tréningeket, szakembereket. Ilyen a kommunikáció, a konfliktuskezelés és a reziliencia, vagyis a megküzdési, alkalmazkodási képességet fejlesztő kurzusok.

Figyeljünk kamaszainkra, hiszen a minden korosztályt érintő krízisek mellet új típusú függőségek (pl. drogok, internet-, játékfüggőség) vannak jelent. Ismerjük meg őket és elkerülési lehetőségeiket.

A középkorúakat érintő „életközépi krízis”, de ma már számolni kell az „életkezdeti krízis”-sel is. Figyeljünk az ezzel lehetséges és valós változásokra.