Konfliktuskezelés a mindennapokban

A szeretteinkkel való együttélés során lehetetlen minden konfliktust elkerülni. A mindennapok megoldani valói, a családtagok személyiségének különbözőségei a különböző nézőpontok ütközése könnyen konfliktussokhoz vezethet. Több generáció együttélése esetén (nagyszülők, kamaszkorú gyermek) a számos előny mellett, még nagyobb az esélye az életcélok és vágyak különbözőségének.

A túlzott alkalmazkodás nem megoldás

Vannak családok, ahol könnyebb megoldani a felbukkanó elletéteket és van, ahol nehezebb. Előfordul, hogy erőskezű vezéregyéniség határozza meg a fő irányvonalat és a többi családtag alá rendelődve követi az általa megszabott irányt. A családtagok egymáshoz való túlzó alkalmazkodása hosszú távon egyáltalán nem előnyös. Senki számára sem öröm egy olyan élet, amelyben mások hozzák meg az őt érintő fontos döntéseket, nélküle. Tanácsot persze adhatunk, ha kérnek. A kéretlen beleszólások csak konfliktusokat szülnek. Nem tudhatjuk a másik számára mi az igazán jó, csupán csak azt mi magunk mit tennénk az ő helyében. ez persze nem jelenti azt, hogy a mi variációnk megoldást nyújthat az ő problémájára. A valódi segítség az, ha elfogadjuk a másik döntéseit, még akkor is, ha nem értünk egyet vele. A támogatásunkat akkor sem vonjuk meg az adott családtagtól, ha mi mást választanánk. Így minden érintett jól érezheti magát.

Teremtsünk támogató, elfogadó légkört

A támogató, elfogadó légkörben élő családokban is lehetnek súrlódások. Az eltérő vélemények egyenes következménye a vita, így a megjelenése teljesen természetes. A hideg csönd, ahol már veszekedés sincs nem a békét jelenti, inkább a kapcsolatok és a másik fél iránti érdeklődés megszűnését jelzi. A túl heves és gyakori veszekedés azonban mérgező hatású a család életére. Kellemetlenné és nemkívánatossá teszik az együttélést a hozzánk legközelebb állókkal, vagyis azokkal, akik a legközelebb kellene, hogy álljanak hozzánk.

A konfliktusok kezelésére sajnos nem létezik egy varázspirula, ami mindenkin azonnal segít, ám néhány kisebb változtatással is melegebbé tehetjük a légkört és tompíthatjuk a viták élét. A vitához minden esetben két fél szükséges és van néhány eszköz, amit bevethetünk, hogy ne mérgesedjen el a helyzet.

Kerüljük a feszültséget generáló helyzeteket

Gondoljuk át mi az, amit, ha teszünk vagy mondunk a másik fél biztosan méregbe gurul és ha lehetséges ezeket kerüljük el. A gyerekek profi módon tudják hergelni egymást. Pontosan tudják mit mondjanak és/vagy tegyenek, amitől a testvérük a falra mászik. Tudják, hol a gyenge pont és oda szúrnak. Vannak, akik felnőttként is ugratják a környezetükben élőket, pedig ezt érdemes elkerülni. Ha ez velünk történik a legjobb, ha közönyösen fogadjuk. A közömbösség elveszi az áskálódó kedvét.

Az eltérő véleményünket minden esetben higgadtan, indulatoktól mentesen közöljük. Az ész érvek legyenek a főszereplők, asszertíven, agressziótól mentesen.

Legyünk nyíltak és őszinték

Nyíltan őszintén beszéljük meg a szeretteinkkel a problémákat. Együtt, minden érintett nézőpontjait figyelembe véve találjunk megoldást. A jó beszélgetések megakadályozzák az elhidegülést, a feszültségek felhalmozódását. Szükségtelen a másik felet meggyőzni a saját véleményünk igazáról. Sokfélék vagyunk, sokféle véleménnyel és ez természetes.

Tiszteljük egymás döntéseit még akkor is, ha nem értünk egyet vele. Ezzel elérhetjük, hogy az otthonunkban támogató, együttérző, melegséget árasztó légkör uralkodjon.

Ismerjük el ha hibáztunk

Ismerjük el, ha hibáztunk és ne maradjon el a bocsánatkérés sem. Ha tőlünk kérnek bocsánatot, fogadjuk el. Semmi értelme mélyíteni a konfliktust azzal, hogy fenntartjuk a haragot. Viták mindenhol előfordulhatnak, ez teljesen rendben van. Az a fontos, hogy ezeket a helyén kezeljük és ne halmozzuk fel a feszültségeket. Ha házon belül nem sikerül megoldást találni bátran kérjünk segítséget.