5 jó tanács kétségbeesett vállalkozó szülőknek

Sokan azért alapítanak vállalkozást, hogy azt majd tovább adhassák a gyerekeiknek, ezzel is stabil hátteret és jövőt biztosítva nekik. Sajnos gyakran elfelejtjük, hogy gyermekeink nem mi vagyunk.  A gyerek egy különálló személy, akinek lehetnek más vágyai, mint nekünk és teljesen normális, ha bár nagyon büszke a családi vállalkozásra, de ő nem borászként képzeli az életét, hanem teszem azt szintén orvosként, de a szegénysoron, vagy utcazenészként Párizsban, vagy kishivatalnokként, a Sóhivatalban, az alagsori iktatóban.

Elég gyakran előfordul, hogy bár te mindent megtettél, és a gyerek is lelkesen besegített már egészen kicsi korától, mire felnő, mégsem azzal foglalkozna amivel te, sőt egyenesen elképzelhetetlennek tartja, hogy a családi vállalkozásban dolgozzon, vagy a tradíciót cipelje. Ez nem azt jelenti, hogy ő rossz gyerek, vagy, hogy mi valamit elrontottunk. Ez csak azt jelenti, hogy nem vagyunk egyformák. Elárulom, még az sem teljesen biztos, hogy nem csak egyszerű ellenállásról van szó, hogy csak azért sem csinálja azt amit szeretnél.

Mit lehet tenni? Legelőször is soha ne felejtsd el, hogy a gyermekedről van szó, aki a világ minden vállalkozásánál fontosabb.

1. Ne haragudj a gyerekedre

A legnagyobb valószínűséggel nem azért csinálja, hogy veled kitoljon. Van saját élete, saját álmai. Lehet, hogy nem viszi tovább a borászatot, vagy a kárpitos műhelyt, de kiváló gyermekorvos lesz, aki boldog és szereti a hivatását, vagy csak egy boldog léhűtő (akármi is legyen az, amit te a „lének” tartasz). A hangsúly azon van, hogy boldog abban, amit ő szeretne.

2. Ne féltsd túl és bízz benne

Megálmodtál neki egy biztonságos utat, amiből ő most nem kér. Hidd el így is meg fog tudni állni a lábán. Az ő céljai semmivel sem rosszabbak, mint anno a tieid voltak a kezdetekkor. Te is belemertél vágni valami újba, örülj neki, hogy ezt a gyerekednek is sikerült átadnod, így ő is mer kilépni a kényelmes komfortzónából és az előkészített vezetői fotel helyett, meri a saját útját járni, amin az ösvény még nincs előtte kitaposva. Bízz benne és légy rá nagyon büszke, akkor is ha te nem így tervezted.

3. Adj neki időt

Az is előfordulhat, hogy bár azt gondolja, mást akar, végül rájön, hogy az ő helye a családi vállalkozásban van. A y generáció életpályamodellje nem egyenes, mint ahogy a megelőző korosztályok megszokták és elvárják. A millennium gyermekei jobb szeretnek több mindent is kipróbálni, vagy akár többször is újrakezdeni, még ha ez látszólag visszalépésnek is látszik. Légy erre tekintettel.

4. Lehet, hogy félreismerted?

Ne a saját álmaidat akard vele valóra váltatni. Ő nem te vagy kicsiben. Soha nem vezet jóra, ha a saját álmaid akarod megvalósíttatni vele, engedd, hogy a saját életét élje és a saját álmaiért küzdjön.

5. Szeresd

Akkor is, ha ellenkezik. Akkor is, ha lázad. Akkor is, ha inkább rock sztár lesz, vagy ügyvéd, vagy kerékpárszervizt nyit a garázsban. A kapcsolatotok fontosabb ezeknél a dolgoknál.

És, hogy akkor mi lesz a családi vállalkozással?

  • Tedd önműködővé.
  • Biztosítsd a gyermekeid jövőjét anélkül, hogy a céghez láncolnád őket.
  • Tanítsd meg nekik a minimumot, ami a cég működéséhez kell és dőlj hátra.
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.