Lelki tanácsadás Online

Kulcsár Krisztina

Mindannyiunk életében előfordulhatnak olyan helyzetek, amelynek a megoldásához külső független szakértőre van szükség.
Az időhiány és a nagy távolságok áthidalására online lelki tanácsadás a megoldás.

Az online pszichológiai tanácsadáshoz előzetes időpontegyeztetésre van szükség amely a

Hétköznapokon 08.00 – 20.00 óra között rugalmas időbeosztásban, egyeztetés szerint.

  • Egyéni konzultáció
  • Párkonzultáció
  • Családkonzultáció
  • Stesszkezelés tréning
  • Házasság coaching
  • Kid’s skill tréning

1 + 3 x 90 órában az alábbi lépéseken keresztül:

  1. Előzetes egyeztetés a szülővel (személyesen, telefonon vagy skype-on), ennek során tisztázzuk a szülő elvárásait, megbeszéljük a fontosabb tudnivalókat a gyermekkel kapcsolatban, kiderül, hogy vállaljuk-e a közös munkát, azaz várhatóan tudunk-e a gyermek hasznára lenni a Kids’ Skills módszerrel. Ha igen, akkor megállapodunk, szerződést kötünk. A részvételi díjat ezután kérjük átutalni.
  2. Egyéni célok kitűzése, egymás támogatásának biztosítása.
  3. Kids’ Skills ülés.
  4. Kids’ Skills ülés.

Hogyan zajlik az online lelki tanácsadás?

Az online tanácsadás során a segítséget kérővel az interneten keresztül kapcsolódunk. A cél a kliens személyes erőforrásainak mozgósítása és a képességeinek fejlesztése a probléma megoldásának céljából. Aki megoldást keres, abban már benne van a megoldás maga is csupán némi támogatásra van szüksége, hogy kicsírázhasson. Ehhez biztosítunk megfelelő táptalajt a beszélgetés során. A kliens a támogató térben megtalálja a számára leinkább múködő megoldást.

Kapcsolatfelvétel e-mailben vagy telefonon

Az első beszélgetés előtt emailben vagy telefonon néhány mondatban érdemes összefoglalni mire keresünk megoldást. Ez azért fontos, hogy el lehessen dönteni az online lelki tanácsadás keretei alkalmasak-e a megoldáskeresésre vagy inkább más megoldás után kell nézni.

Online lelki tanácsadás Skype-on

Az online konzultáció Skype segítségével a legegyszerűbb. A választható időpontokat emailben vagy telefonon egyeztetjük. A váratlan technikai problémák áthidalására jó, ha telefonszám elérhetőség is a rendelkezésre áll valamint a számla megíráshoz postacím is szükséges.

Az online lelki tanácsadás alkalmával bármiről lehet beszélgetni illetve véleményt, tanácsot kérni éppen úgy, mint a személyes találkozás alkalmával. Segítő kérdések is elhangzanak a hatékonyabb eredmény elérése érdekében. a beszélgetés végén egyeztetünk az esetleges folytatásról, ha indokolt.

A megoldáshoz általában több konzultációra van szükség

Egyetlen beszélgetés általában kevésnek bizonyul egy régóta fennálló gond megoldásában. Ahogyan maga a megoldandó is hosszabb idő alatt keletkezett, minden bizonnyal a megoldáshoz sem elegendő egyetlen beszélgetés. A beszélgetések között eltelt időnek is nagy jelentősége van. Ilyenkor ülepednek, érlelődnek  változások, a kliens egyedül dolgozik tovább a megoldáson. A soron következő alkalommal sor kerül az eddigi eredmények összegzésére is.

Az online lelki tanácsadásra érdemes nyugodt időpontot kiválasztani, amikor nem kell sietni sehová, van lehetőség elmélyülésre. A beszélgetések között eltelt időben hasznos jegyzetet készíteni, amivel megkönnyíthető és hatékonyabbá tehető a következő alkalommal végzett közös munka.

A beszélgetések után vannak, akik meg nyugszanak, úgy érzik közelebb kerültek a megoldáshoz és vannak akikben felkavarodnak a dolgok és izgatottabbak lehetnek, de ez a további alkalmakkal csökkenni fog. Az önismeret mélyülésével egyre kiegyensúlyozottabb lelkiállapot várható.