Hibák a családi vállakozásokban

10+1 dolog, amin a családi vállalkozások könnyen elcsúsznak

Ez az írás nem arról fog szólni, hogy hogyan alapíts vállalkozást vagy milyen cégformát válassz, de még csak a gyors meggazdagodás titka sincs benne elrejtve. Ez a cikk arról szól, hogy ha családi vállalkozásban dolgozol, mikre kell odafigyelned, hogy a cég is működjön és a család is.

1. Az egyik fél alárendelt helyzetbe kerül

Az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek el szoktak követni, hogy az egyik fél alárendelt helyzetbe kerül. Ez a fél általában a feleség, aki bár a lelkét bele teszi, de tudod, ő csak otthon könyvelGET, csak felveszi a telefonokat, csak kapcsolatot tart és épít agy ügyfelekkel. Ő nem A kategóriás kocsival jár, az ő munkáját nem látja senki, és fizetést is akkor kap, ha már mindenki más kivette a magáét, vagy akkor sem. Hosszútávon bele fog fáradni, és ez a vállalkozás rovására megy, csak sajnos sok esetben ilyenkor már késő.

2. Gyerekek munkára fogása

Sokaknak gondot okoz a gyerekek munkára fogása. Ennek két véglete van, és mint a végletek általában, egyik sem üdvözítő. Az egyik, ha te mindent a gyerekedért teszel, hogy neki mindene meglegyen, mindent megkapjon. Tényleg ezt akarod továbbadni? Hogy a gyerek azt lássa a világból, hogy neki minden csak úgy jár?

A másik véglet pedig, amikor befogod a gyereket, mert neki is ki kell venni a részét a melóból. Viszont míg más fizetésért gályázik, neki azzal kell beérnie, hogy ebből lesz majd kenyér az asztalon, meg új cipő. Ha a gyerek dolgozik, neki is ugyanúgy jár valamiféle fizetés, hogy megtanulja a munka érékét és ne csak behódoljon a felsőbb hatalomnak. Találd meg a középutat, mindenki boldogságának érdekében.

3. Mások jóléte a sajátod fölött

Mindenki mást kifizetsz, és te a számlákat sem tudod kifizetni. Szintén tipikus hiba. Meddig lehet így működtetni egy vállalkozást? Elárulom, nem sokáig. Mások jóléte a célod, vagy vannak saját álmaid is? Gondolj erre úgy, mint az oxigén maszkra a zuhanó repülőn. Előbb a magadét kell felvenned, hogy utána a többieken segíteni tudj!

4. Mikor több család működik együtt

Két vagy több család együtt működése esetén, az egyik legfontosabb dolog, hogy a szerepek már az elején le legyenek osztva. Ki miért felelős, ki miről dönthet, hogyan születnek a végső döntések. És ami még ennél is fontosabb, ezeket be is kell tartani!

5. Azért vállalkozni, hogy majd később továbbadd a gyerekeidnek

A gyerekének mindenki a legjobbat akarja, és sokan azért vállalkoznak, hogy azt később majd továbbadják a gyerekeiknek, akik majd tovább adják az unokáknak és így tovább, a család sorsa elrendezve. Viszont elképzelhető, hogy a gyerek, nem borász akar lenni, hanem színész, állatorvos, akármi. Ilyenkor az akaratunk rákényszerítése nem lehet megoldás, mert a kapcsolat és a vállalkozás is rámegy.

Tedd a vállalkozást önműködővé, a gyereknek pedig tanítsd meg ezt, hogy tudja fenntartani. Így számára csak egy bevételi forrás lesz, aminek örülni fog, de nem kell rááldoznia az életét. És ki tudja, mit tartogatnak az unokák…

6. Ne halogasd az álmaid

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy halogatják az álmokat. Mondjuk a példa kedvéért vitorlásokat akarnak felújítani, de amíg arra nincs pénz, MLM-eznek egy kicsit, hogy legyen keret az álmok megvalósítására. Azaz belevágnak valami másba, és azt csinálgatják, arra várva, hogy abból, majd egyszer elég pénz gyűljön össze. Rengeteg elvesztegetett idő és energia. Mindig olyat csinálj, ami közelebb visz a célodhoz. Építs kapcsolatokat, ismerd meg a piacot, a konkurenciát. Sokkal nagyobb hasznod lesz belőle, mint a fogcsikorgatós pénzgyűjtésből. Ha hajókat újítanál fel, akkor kereskedj lakkokkal, add el a tudásod, a munkaerőd azon a téren amit csinálni akarsz. A célodért dolgozz, ne a pénzért.

7. Családi vállalkozás mint a vita forrása

Ha családi vállalkozásod van, biztos, hogy sok veszekedés, viszály alapja lesz otthon. Ezt sajnos nem lehet megúszni. Mint ahogy ezeknek a vitáknak a tisztázását sem, mert ez viszi előre mind az otthoni életet, mind a vállalkozást.

8. Otthon mindig legyél őszinte

Soha nem mérgezd a családi kapcsolataidat hazugsággal, mert mindig kiderül. Lehet, hogy most nem úgy megy a szekér, lehet, hogy az ügyfél most elment. De nem azzal teszel jót, ha mint egy jó mosópor átmész kímélő üzemmódba, hanem hogyha leültök és őszintén megbeszélitek, most ez van, de majd ezt tesszük és újra jó lesz.

9. Több generáció közös munkája

Több generáció közös munkája is gyakran vezet feszültséghez. A céget nagypapa alapította, most apa vezeti és Gézukát születése óta arra nevelik, hogy majd ő viszi tovább a céget. Gézuka tud mindent, drága külföldi egyetemeken tanult és még imádja is amit csinál, viszont mióta nagypapa megalapította a céget eltelt 50 év. A világ változik, Gézuka ötletei forradalmiak, de nem valósíthatja meg őket, mert nagypapa mindent ugyanúgy akar csinálni mint a hatvanas években. A bukás pedig garantált.

10. Házasság előtti vagyon

Házasságkor, az egyik fél már vagyonnal érkezik, ami bekerül a vállalkozásba, viszont a vállalkozás elbukik és vele együtt az örökölt ház is. Ilyenkor, még ha minden cukorszirupos és rózsaszín is, és tényleg holtomiglan, holtodiglan, mindent előre le kell fektetni írásban, hogy csőd esetén, mi lesz a nagyi házával, hogyan lesz a kártalanítás.

+1 probléma

Az is gyakran előfordul például testvéri vállalkozásokban, hogy valamelyikük párja, folyamatosan mintha ellenünk dolgozna. Ebben az esetben egyetlen megoldás az illetőt leültetni, és tisztázni mi a gond, és ő most kinek drukkol? Azt szeretné, hogy működjön a vállalkozás, vagy van valami a háttérben, ami miatt tényleg jobb lenne másba fogni.

Ezeknek a problémáknak a legtöbbje, jó kommunikációval, ha szükséges mediátor vagy coach bevonásával, viszonylag egyszerűen megoldható. Ne bagatellizáld el ezeket a gondokat, inkább vedd észre időben és tegyél ellene és akkor nem csak a vállalkozásod lesz sikeres, hanem egy boldog családot is magadénak tudhatsz, akik egy csónakban eveznek, ugyanabba az irányba.

Kapcsolódó tartalom: Generációváltás a családi vállalkozásban