coaching

GENERÁCIÓVÁLTÁS A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSBAN

Generációváltás a családi vállalkozásokban

Családi vállalkozások

A hazai családi vállalkozások nagy része 20-25 éve jött létre, így a cégek felénél vagy már most aktuális vagy az elkövetkezendő öt évben az lesz a jellemzően 3-5 év alatt lezajló utódlás kérdése.

Míg a családi vállalkozásokat létrehozó szeniorok elsősorban a cég fő tevékenységének szakértői, addig az utód generáció sokszor az olyan területeken, mint a pénzügy, a marketing vagy a HR, mozog otthonosabban. Így számos új ötletet, javaslatot, tevékenységet, vagy akár komplett szervezeti egységet már az utódok visznek be a cégbe, feltéve persze, ha az alapító tulajdonos erre kellően nyitott.

Az utód generáció gyakran képviselheti – sok esetben a nemzetközi tanulmányoknak is köszönhetően – az innovatív, környezettudatos és IT technológiai szemléletet a cégnél.

Fiatalok a családi vállalkozásban

A fiatalok integrálására két bevált lehetőség van a tanulmányainak befejezése után. Az egyik az, ha a családi cégen belül a ranglétrát legalulról kezdve végigjárják, és a kompetenciák fejlődésének megfelelően kapnak egyre felelősségteljesebb pozíciókat.

A másik lehetőség, ha más, akár nagyobb szervezeti struktúrával rendelkező cégek profi menedzser szemléletét megismerik, megtanulják, és úgy térnek vissza a családi céghez. Hiszen az így megszerzett külső tudás tovább gyarapítja majd a családi céget.

Fiatalok a családi vállalkozásban
Családi vállalkozások

Tanuljon, de aztán legyen lehetőség is

Az alapítóknak nyitottnak kell lennie az újdonságokra, azt sem szabad elfelejteni, hogy hiába van kéznél a „legkisebb királyfi”, ahhoz, hogy a cég vezetőjeként sikeres legyen, muszáj tapasztalatot szereznie.

Így lesz biztonságban a családi vagyon

A felelős vállalkozó családok egyedi alapelvek és szabályrendszerek felállításával gondoskodnak arról, hogy a változások forgatagában a családi vagyon biztonsága garantált legyen. Ennek leginkább rendezett formája a családi alkotmány. Szakértőnk mintával segít, hogy elkészíthessünk a sajátunkat.

Kérdésed van, bejelentkeznél? Keress bátran!

Kulcsár Krisztina, coach