Stresszkezelés vírus idején

A stressz mindannyiunk számára elkerülhetetlen és nem az a legfontosabb mennyit kapunk belőle, hanem az hogy hogyan kezeljük. A stressz szó maga szakítószilárdságot, igénybevételt jelent és arra utal, amikor egy adott helyzetben nagyobb stresszorral szembesülünk, mint amekkorára fel vagyunk készülve.  Egy ilyen helyzet hatására akár össze is omolhatunk vagy az is lehet, hogy felszínre bukkannak a rejtett erőtartalékjaink és erősebbé válunk a hatására. Nem véletlen a mondás hogy: teher alatt nő a pálma.

A pozitív stressz az örömteli izgatottságtól felfokozott állapotunkat jelöli, mint például az esküvő. Ez a fajta stressz kémiai és pszichés szempontból pozitív hatással van a szervezetünkre és edzi a lelki ellenállóképességünket.

Nem mindig van elég erőforrásunk

A negatív stressz egy olyan válaszreakció egy adott kihívásra ahol nem áll a rendelkezésünkre a helyzet megoldására elegendő erőforrás. Ilyen például a koronavírus járvány is. Váratlanul érkezett és anélkül, hogy hatással tudnánk, lenni rá átalakítja a mindennapjainkat. Olyan sokak számára nehezen elfogadható helyzeteket teremt, mint például a maszkviselés vagy a kijárási korlátozás, amelyeket joggal érzünk a személyes szabadságunk megnyirbálásának még akkor is, ha a mi érdekünkben történik.

Ez a semmiből előbukkanó nagy erejű jelenség arra kényszerít bennünket, hogy átértékeljük a mindennapjainkat, és hogy felkutassuk mindazokat a lehetőségeket és erőforrásokat, amelyek segítségével enyhíthetjük a bizonytalanságunkat, amit a korlátozások miatti feszültség okoz. Ha szükséges forduljunk szakemberhez vagy elvégezhetünk egy stresszkezelés tréninget.

A megnövekedett félelem okai lehetnek:

  • Az ismeretlentől való félelem, nem tudjuk pontosan mi is ez és arra sincsen, kész megoldásunk hogyan kell kezelni.
  • Nincs kidolgozott válságkezelési tapasztalatunk.
  • Sokunk számára bizonytalanná vált a jövő gazdasági, pénzügyi, egészségügyi, munkahely terén, vagy ha mi magunk nem vagyunk érintettek, akkor az érintett családtagunk miatt is aggódunk.
  • Túlságosan kevés a tudásunk a témában vagy túl sok áramlik ránk és bizonytalanok vagyunk a hitelességét illetően. Nem megfelelő helyről szerezzük be az információinkat.
  • A bizonytalanság okozta feszültség fizikai és lelki szinten is hatással van ránk, szorongunk, gyengébbé válhat az immunrendszerünk, éberen és nyugtalanul alszunk, ezért állandó fáradtsággal küzdhetünk. Ezek következtében kedvetlenné, demotiválttá válhatunk és az állandóan feszültség miatt túlreagáljuk a napi megoldani valókat.
  •  Koncentrációs problémáink lehetnek.

 

Mi a megoldás?

A legfontosabb tényező a hozzáállásunk. Tegyük tudatossá, hogy ez a helyzet csupán átmeneti. Legyünk megengedésben saját magunkkal és másokkal is. A feladataink és a hétköznapi kihívások száma megnövekedett és az ehhez való hozzáállásunkról mi magunk határozunk.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy megmaradt az állásunk akkor a megnövekedett felelősség nyomhatja a vállunkat. Az állásukat elvesztők számára pedig az anyagi bizonytalanság és az új munkahely keresésével járó feszültség jelenthet kihívást. A családtagjaink helyzet miatt is lehet, hogy aggódnunk kell, ami szintén feszültté tehet. mindenkinek a saját nehézségeivel saját magának kell megküzdenie.

Mit tehetünk a helyzet könnyebbé tétele érdekében?

Ha minden helyzetben higgadtak maradunk és megtesszük minden tőlünk telhetőt, elég jól álljuk a sarat az éppen elegendő. Nem bántjuk magunkat és a környezetünkben lévő embereket sem. Tudatosan kezeljük a stresszorokat és csökkentünk a terhelésen mindenhol ahol csak lehet. Számba vesszük mi az, amink van és mi az, amiért hálásak lehetünk és a jelen helyzetben beérjük a kevesebbel is. Éberek vagyunk a lehetőségeinkre és ahol lehet élünk velünk. Megőrizve az optimizmusunkat könnyebb lesz kivárni ennek a nehéz helyzetnek a végét, mert mint ahogy semmi sem ez sem fog örökké tartani, még akkor sem ha most még nem látjuk a végét.