A szeretetnyelvek sokszínűsége

Mindannyian különbözünk, más neveltetéssel, más párkapcsolati mintákkal, másként gondolkodunk, másként érzünk, és máshogyan juttatjuk kifejezésre a szeretetünket is. A legtöbb párkapcsolat és házasság ezek miatt a különbözőségek miatt esik szét és ebben a kommunikáció hiánya is nagy szerephez jut. Nem úgy juttatjuk kifejezésre a szeretetünket, ahogyan a másik igényelné, és nem kérdezzük meg tőle hogyan és mit szeretne, mi tenné boldoggá. Mi kitaláljuk a saját kis eszünkkel és biztosak vagyunk benne, hogy jól csináljuk.

Ismerd meg a párod szeretetnyelvét

Kicsit olyan ez, mint amikor két különböző anyanyelvű ember beszélget és nem értik egymást. A párok nem ismerik egymás szeretet nyelvét és mivel az ő saját nyelvükön nem kapnak szeretetet, ezért nem érzik szeretve magukat. Mindannyian azt a szeretetnyelvet értjük, amelyet gyermekként elsajátítottunk. Ha nem ismerjük, a társunk szeretetnyelvét vagy az nagyon különbözik attól, ahogyan mi kifejezzük felé a szeretetünket akkor ő mindig szeretet hiányban fog élni mellettünk.
A jó hír az, hogy a szeretetnyelvek bármelyike tudatosan is elsajátítható és a párunkét is könnyen megtanulhatjuk. Ha vágyunk a tartós boldog párkapcsolatra, akkor ezt mindenképpen érdemes megtennünk.

Mi a te szeretetnyelved?

  1. Szóbeli elismerés, dicséret, megerősítés. Akik könnyen dicsérnek meg másokat azok saját maguk is vágynak erre. A partnerük úgy tud a leginkább a kedvükben járni, ha elhalmozza őket bókkal, dicséretekkel.
  2. Az együtt töltött minőségi idő is az egyik fontos boldogító tényező lehet a kapcsolatban. A kettesben szervezett programok feltöltődést jelentenek, legyen bármi is a tárgya. Ez lehet közös séta, vacsorafőzés vagy színház. A fontos az, hogy együtt csináljuk, és persze ne feledkezzünk meg valóban jelen is lenni és egymásra figyelni.
  3. Ajándékozás: Vannak, akiknek a kézzel fogható ajándékok nyelvén mutathatjuk ki a szeretetünket. Ennek nem kell, hogy nagy értéke legyen. A gesztus a lényeg. Egy szívecske alakú marcipános csokival is kifejezhetjük a szeretetünket, amivel boldoggá tehetjük a párunkat. Ebből érezni fogja, hogy figyelünk rá és értékesnek tartjuk.
  4. Szívességek: a cselekvésközpontú emberek a tetteket, gesztusokat tartják értékesnek és a partnerük azzal teheti boldoggá őket, ha észreveszi, mire van szükségük és abban nyújt segítséget.
  5. Fizikai érintés: vannak, akiknek a szeret kimutatása az ölelés, átkarolás, simogatás vagy egy csók. Ha ebből eleget kapnak, akkor elégedettek és boldogok lesznek a kapcsolatban.

Ha hosszú életű, tartalmas kapcsolatra vágyunk akkor figyeljünk a párunk szeretetnyelvére és adjuk meg neki, amire vágyik. Meg is kérdezhetjük, mire vágyik, ha bizonytalanok vagyunk.

Szeretetnyelv teszt